Denizli’de yaşayan Hatice ve Gültekin Mustak çiftinin 16 aylık kızları Zeynep Mustak, İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’nde ameliyat olduktan sonra kanı pıhtılaştı. Bunun üzerine nöbetçi hemşire G.Ç. tarafından küçük Zeynep’e 10 kat fazla kan sulandırıcı iğne yapıldı. İğnenin ardından kan kusmaya başlayan Zeynep Mustak, birkaç gün sonra kalp durması sonucu öldü. Denizlili çift, 16 aylık kızları Zeynep Mustak’ın 0,7 dizyem yerine 7 dizyem kan sulandırıcı iğne yapılması sonucu öldüğü iddiasıyla avukata başvurdu. Avukat Mehmet Emin Keleş, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazdığı yazıda olayda kusuru ve ihmali olanların taraflarına bildirilmesini ve 1.5 milyonluk manevi tazminat talebini iletti. Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nden gelen yazıda 0,7 dizyem yerine 7 dizyem kan sulandırıcı iğne yapıldığı doğrulandı, nöbetçi hemşire G.Ç. hakkında hem idari hem de cezai işlem başlattıkları belirtildi. Ancak konu yargılama gerektiği için tazminat miktarını ödeyemeyecekleri bildirildi.

1 MİLYON 500 BİN TL’LİK TAZMİNAT DAVASI AÇILACAK
Ön başvuru yolu hukuken tamamlandığı için anne, baba ve küçük Zeynep’in ablası adına 1 milyon 500 TL’lik manevi tazminat alacağının tahsili için İdare Mahkemesine dava açacaklarını belirten avukat Mehmet Emin Keleş, “Gelen yazıda ‘illiyet bağı tam tespit edilmemiştir’ diyor. Normal bir insana 7 dizyem kan sulandırıcı verildiği takdirde onların da yaşayacaklarını sanmıyorum. 16 aylık bir çocuğu 10 kat fazla verilmiş. Bizim talebimiz manevi tazminat talebi olduğu için, takdir tamamen mahkemeye aittir. İdarenin veya rektörlüğün ‘talep ettiğiniz manevi tazminat miktarını size ödüyoruz’ ya da ‘‘talep ettiğiniz manevi tazminat miktarı fazla, şu kadarını ödüyoruz’ diye bir saptama yapmaları mümkün değil. Buna ancak mahkeme karar verir” dedi.

“İLK DEFA DOĞRULANDIĞINI GÖRDÜK”
İdarenin olayları kabul etmesini sevindirici bulduklarını kaydeden Keleş, ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Bu açacağımız davada çok önemli bir delil. Genellikle olay örtbas edilir. 0,7 dizyem iğne vurulduğu iddia edilir ama burada olayın hemen ardından tutanak tutulmuş, sorumlular tespit edilmiş. İdarenin sorumluluğu açısından gerçekten sevindirici. Ülkemizdeki tüm idari teşkilatların hizmet kusuru ve benzeri sorumluluklarda bu şekilde davranmalarını bekliyoruz.”