İZMİR (CİHAN)- Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, "İzmir’in kültürel projeleri arasında yeralan İskendireye Kütüphanesi'ne karşı, dünyanın en büyük dijital kütüphanesi Bergama’ya yeniden kurulacak." dedi. Yıldırım, kütüphanenin Bergama’yı, Ege’nin kültür turizminde odak nokta haline getireceğini belirtti.

Antik çağlarda İskenderiye Kütüphanesi'yle yarışan İzmir'in Bergama Kütüphanesi, yüzyıllar sonra UNESCO tarafından yaptırılan İskenderiye Kütüphanesi ile yeniden karşı karşıya gelecek. Bergamalıların yıllardır beklediği yeni Bergama Kütüphanesi'nin çağımıza uygun şekilde yeniden yapılarak dijital ortamda hizmet sunmasıyla dünyanın en zengin dijital kütüphanesin gerçekleştirileceği şeklinde, Binali Yıldırım'ın açıkladığı projenin AK Parti'nin projeleri arasına yer alması ise ilçede büyük sevinçle karşılandı.
AK Parti'nin, acil ve önemli projeleri arasında yer alan Bergama'da kurulacak Dijital Tarih Kütüphanesi'nde, Ege'nin ve İzmir'in medeniyetleri barındırılacak. Görsel zenginliğe sahip olacağı, kütüphanenin bir müze niteliğinde gerçekleştirileceği projenin 50 milyon liraya mal olacağı ve 36 ayda tamamlanacağı açıklandı.
Söz konusu dijital kütüphane ile internet kullanan herkesin, oturduğu yerden bir tıkla Bergama Kütüphanesi'nde istediği tüm bilgilere ulaşmaları mümkün olabilecek.
Diğer yandan, devletin ve özel sektörün milyarlarca sayfa olan arşivleri sanal ortama aktarılacak. İzmir, ülkenin hafıza merkezi haline gelecek. 100 milyon liralık proje sayesinde ilk etapta 5 bin, sonrasında 15 bin gence istihdam sağlanacak.
CİHAN