AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinde 16, 17, ve son madde olan 18’nci maddenin ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ardından yapılan gizli oylama sonucu maddelerin kabul edildiğini söyledi. 

Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilen 16, 17, ve 18’nci maddelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Şahin Tin; “Gazi Meclisimizde Anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerini 16, 17, ve ve son madde olan 18’nci maddeyi görüşerek tamamlamış olduk. Teklifte yer alan16, 17, ve 18’nci maddelerin görüşmelerinin ardından yapılan gizli oylama sonucu 16’ncı madde 341 oyla, 17’nci madde 342 oyla, ve son madde olan 18’nci madde 344 oylakabul edildi” dedi. 

BAŞBAKANLIK KALDIRILIYOR

Genel kurulda yapılan görüşmelerin ardından gizli oylama sonucu kabul edilen 16’ncı maddeye göreBaşbakanlığın kaldırılacağını ve yeni hükümet modelinin hayata geçirileceğini söyleyenMilletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 341 oyla kabul edilenAnayasa değişiklik teklifinin 16’ncı maddesiyle ibare ve uyum konusunda önemli değişiklikleryapıldı. Bakanlar kurulu ibaresi çıkarılarak yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına verildi. Böylelikle yürütmedeki çift başlılık ortadan kaldırılmış oluyor. Bütçe kanunu teklifi hazırlama ve sunma hariç yürütmenin kanun teklif etme yetkisi olmayacak. Kanun teklif etme yetkisi sadece Milletvekillerine ait olacak” dedi. 

SEÇİMLER BİRLİKTE YAPILACAK

Anayasa değişikliği teklifinin 17’nci maddesinegöre TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimiyleilgili düzenlemeyi içerdiğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Anayasa değişiklik teklifimizin 17’nci maddesi yapılan gizli oylama sonucu 342 oyla kabul edildi. Buna göre Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimi 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak. Seçimin yapılacağı güne kadar Milletvekillerinin ve Cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27’nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, Cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.TBMM, anayasa değişikliği teklifinin kanunlaşıp yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde değişikliklerin gerektirdiği Meclis İçtüzüğü ile kanuni düzenlemeleri gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen değişiklikler ise cumhurbaşkanının göreve başlama tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek” dedi. 

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI OLACAK

Anayasa değişiklik teklifinin 18’nci maddesine görePartili Cumhurbaşkanlığı modelinin hayata geçirileceğinisöyleyenMilletvekili Şahin Tin; “Anayasa değişiklik teklifimizin 18’nci maddesi yapılan gizli oylama sonucu 344 oyla kabul edildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesileceğine dair hüküm kaldırılıyor. Bu değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, TBMM seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, Cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek” dedi.