Son dönemlerdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği Yeniden Refah Partisi Denizli İl Başkanı Fevzi Yapıcı, “Bugünkü ekonomimize baktığımızda pandemi öncesi ekonomi kötüydü, pandemiyle beraber işlerimiz dibe vurmuş durumda. Halkın yüzde 70’i borçlu” dedi. 

Yeniden Refah Partisi Denizli İl Başkanı Fevzi Yapıcı, yaptığı yazılı basın açıklamasında, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğuna dikkat çekerek ekonomik toplumun içinde bulunduğu süreci özetledi. Açıklamasında, memur maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğuna dikkat çeken Yapıcı, “Dar gelirliler grubuna artık esnafta girmiş durumda. Halkın yüzde 70’i borçlu. 2002 yılında hane halkı borcu 6.6 milyardan, 600 milyar liraya yükselmiş. Yine 2002 yılında 88 milyar olan özel sektör borcu 4 trilyona çıkmış. Merkez bankası 130milyar dolarlık döviz rezervini tüketmiş 50 milyar dolarda eksi rezervde ve ihtiyat akçesi de harcanmış. Kamunun, özel sektörün ve vatandaşın borcu 900 milyar dolara dayanmış” dedi.  

“500 MİLYAR LİRAYA YAKIN BATIK KREDİ VAR”

Belediyeler borçlu durumda olduğuna değinen Yapıcı, bankaların da yüzde 70’inin yabancıların elinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “500 milyar liraya yakın batık kredi var. Hazine Şubat- Nisan arası 119.6 milyar lira iç borçlanma yapacağını açıkladı. Borç faiz, vergi, ithalat ve beton ekonomisine son verilmeli. Dünya’daki devletler 277 trilyon dolar borçlu. Alacaklı kim? Küresel para baronları. Borçlu kim? Devletlerin borcunu vatandaşları öder” 

“BU NASIL YERLİ TARIM?”

Yerli tarım söylemlerine de atıf yapan Yapıcı, “Tarım konusunu ele alacak olursak: Çiftçimizin kullandığı traktör ithal, mazot ithal, gübrenin kimyasalları ithal, tarımda kullanılan ilaçlar ithal, bir tek çiftçimiz yerli. Bu nasıl yerli tarım. Gübre meselesine gelirsek 1 Ocak 2020- 1 Ocak 2021 tarihleri arası fabrika çıkış fiyatlarına yüzde 40 ila yüzde 64 oranında zam yapılmış. Nakliye ve bayi karını da eklersek bir yılda fiyat artışı yüzde 90 varıyor. Çiftçi arkadaşlara sordum gübre fiyatları son bir yılda ne kadar arttı diye. Geçen sene 75 liraya aldığı gübreyi 135 liraya, 80 liraya aldığı diğer bir gübreyi de 145 liraya almış.   Bunun anlamı gelecek sene gıda fiyatları bu oranda artacak. Çiftçi ürününün para etmediğinden şikayetçi, tüketici aldığı ürünlerin yüksek fiyatından şikayetçi. Sizce bu işte bir yanlışlık yok mu?” diye sordu.