Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, patent anlayışında değişiklik yapacaklarını ifade ederek, üniversitelerin kurumsal patent başvurusu yapmasına imkân sağlayacaklarını söyledi.

Bakan Ergün, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) bünyesinde kurulan Teknokent’in resmi açılışına katıldı. Burada bir konuşma yapan Ergün, üniversiteleri sanayi ve üretim süreci içine ne kadar dâhil edilebilirse o kadar gelişme olacağını ifade etti. 2002’de Türkiye’de sadece iki teknoparkın olduğunu belirten Ergün, "Şimdi teknoparklarımızın sayısı 45’e ulaştı. Teknoparklarda kurulu firma sayısı iki bine, çalışan araştırmacı sayısı da 17’bin rakamına ulaşmış bulunuyor. Türkiye’yi sadece bir üretim merkezi, ne üretirsen üret merkezi bir montaj merkezi değil. Aynı zamanda teknoloji ve tasarım merkezine dönüştürmemiz lazım." dedi.

Sanayicilerin gündeminin ar-ge olması gerektiğini dile getiren Ergün, "İnevasyon olmalı, tasarım olmalı, farklılaşma olmalı üniversitelerle daha yapıcı ilişkiler kurmak olmalıdır. Aldığımız bir kararla patent anlayışında değişiklik yapacağız. Üniversiteleri kurumsal patent başvurusu yapmasını da sağlayacağız. Üniversiteler bünyesinde kurulacak teknoloji transfer ofislerine patent lisanslama rolü vereceğiz ve üniversitelerin patent geliri elde etmesine de imkân sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Üniversitede doktora yapan girişimci öğrencilere özel bir burs verileceğini vurgulayan Ergün, "Üniversitelere yönelik girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi oluşturuşcağız. Bu alandaki performansını üniversitelerimizin ölçmüş olacağız. Her yıl ilan edeceğiz. Hangi üniversite daha girişimci hangi üniversite daha yenilikçi? Hangi üniversitede hocalar ve öğrenciler daha çok iş kuruyorlar? Teknoloji şirketi kuruyorlar. Hangi üniversiteden daha çok patent çıkıyor? Buluş çıkıyor, icat çıkıyor. Bunlar o üniversitenin sıralamasını değiştirecek. Yayın yapmak yetmemeli, yayın yapmanın yanına buluş yapmakta eklenmeli. Yayınlara yapılan atıflarda ayrıca ilave bir ölçü olmalı. Patenti olan, patentini lisanslayan yüksek lisans, doktora öğrencisinin akademik yükselmesiyle patenti olmayan bunu lisanslamayanın yükselme hızının aynı olmaması lazım. Ötekinin daha hızlı yükselebilmesi icap eder." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’yla birlikte PAÜ Teknokent’in açılış kurdelesini kesti.