AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, komisyondan geçen ve genel kurulda görüşülmekte olan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının sosyal yardımlaşma ile ilgili bölümleriyle alakalı değerlendirmeler de bulundu. Yüksel; “Bireylerin sosyal büyümesine önem veriyor ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın haklarını korumaya özen gösteriyoruz. Çünkü büyük devlet olmak bunları gerektirir” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının komisyondan geçtiğini ve genel kurulda görüşülmekte olduğunu söyledi. Milletvekili Yüksel, kanun tasarısının tümünün komisyondan geçtiğini, sosyal yardımlaşma ile ilgili bölümlerin komisyondan geçtiği şekliyle yasalaşması halinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara da büyük kolaylıkları beraberinde getireceğine işaret etti. Milletvekili Yüksel konuyla alakalı şunları belirtti; “Bireylerin sosyal büyümesine çok büyük önem veriyoruz. İhtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızın her koşulda ve şartta yanlarında olmaya gayret ediyor ve onların sıkıntısına ortak olmaya, çare bulmaya gayret ediyoruz. Bu bağlamda işleyişte yaşanan bir takım sıkıntıların çözümünü sağlamak adına yasal düzenlemeleri de hayata geçiriyoruz. Devlet olarak Sosyal Devlet Anlayışını güçlendirdikçe milletimizin refah düzeyinin artması da sağlanmış olacaktır. Atılan bu adımlar sayesinde milletimiz daha kolay bir yaşam sürdürecektir” dedi.

Sosyal Yardımlar ve Destekler Haczedilemeyecek…

Milletvekili Yüksel, sosyal yardımların, proje desteklerinin ve 2022 sayılı yasa kapsamında devletten yardım alan maaş bağlanan vatandaşların maaşlarının haczedilemeyeceğini söyledi. Yüksel şunları ifade etti, “3294 sayılı sosyal yardımlaşma ve Dayanışmayı teşvik kanun gereği yapılan destekler ve proje destekleri ile 2022 sayılı yasa kapsamın da 65 yaşını doldurmuş,  Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Vatandaşlarımıza Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince verilen yaşlılık ve özürlü yardımları, kişinin muvafakatı olsa bile haczedilemeyecek, başkasına devir ve temlik edilemeyecektir” dedi.

Afetzedeler, Şehit Yakınları ve Gaziler, Sosyal Yardımlaşmadan Yararlanacak…

Milletvekili Yüksel, afetlerden zarar görenler ile şehit yakınları, gaziler ve fon kurulunca ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilenlere sosyal güvencesine bakılmaksızın yardımda bulunmak artık mümkün olabilecek dedi. Yüksel şunları ifade etti; “Mevcut uygulamaya göre, fon kurulunca ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen vatandaşlarımıza eğer sosyal güvencesi var ise yardımda bulunulamıyordu. Hazırlanan ve komisyondan geçen bu yasa tasarısına göre ihtiyaç sahibi olduğu fon kurulunun kriterlerine göre tespit edilen başta afetlerden zarar görenler, şehit yakınları ve gazilerimiz ile fon kurulunun belirlediği ölçütleri taşıyan vatandaşlarımıza artık yardımda bulunmak mümkün olacak. 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2’nci maddesine bir fıkra eklenmiştir. Bu fıkra ile, “Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, Fon Kurulunca belirlenecek ölçütlere göre; hane içindeki kişi başına düşen geliri, onaltı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3 ünden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlara kanunun tanıdığı haklardan istifade etmesi sağlanacaktır. Yine Afetlerden zarar görenler ve şehit yakınları ile gaziler ise, Fon Kurulu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca belirlenecek ölçüt ve süreler çerçevesinde bu Kanun ile sağlanacak haklardan yararlandırılması mümkün olacaktır.” Öyle ki, her hangi bir afete maruz kalan vatandaşımıza sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı ise o afet nedeniyle oluşan mağduriyetine müdahale etmek mümkün olmamakta idi. Bu yapılan düzenlemeyle artık bu mümkün hale gelecek ve afetten zarar gören vatandaşımıza fon kurulu kriterleri göz önüne alınarak sosyal güvencesine bakılmaksızın yardımda bulunulabilecektir” dedi.