Referandum Seçim Yasakları 9 Nisan’da başladı. 16 Nisan’a  kadar artık miting düzenlenmeyecek. Ayrıca milletvekilleri ve bakanlar kendilerine tahsis edilen makam aracını referandum çalışmalarında kullanamayacak.

CUMHURBAŞKANI KAPSAM DIŞINDA

Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız olması nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan yasakların dışında kalacak. Erdoğan, makam aracını ve uçağını kullanabilecek ayrıca miting düzenleyebilecek.

SEÇİM YASAKLARI NELER

* Radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ya da halk oylaması sonuçları ile tahmin yahut yorum yapılması ve bunun haberinin yapılması yasak. 
* Ayrıca bu süreç içerisinde kıraathane, kahvehane ve intenet kafe gibi bütün umumi eğlence yeri sayılabilecek statüye sahip mekânlar kapalı kalacak. 
* Eğlence yeri niteliklerine sahip mekânlarda (lokanta) yalnızca yemek servisi yapılacak.
* Yasaklar arasında 9 Nisan 2017 tarihinden 16 Nisan 2017 tarihine kadar milletvekilleri, başbakan ve bakanların yurt içinde sürdürdükleri propaganda faaliyet ve gezilerini, resmi hizmet için tahsis edilen araçlarını ve makam arabalarını kullanamayacaklar. 
* Ayrıca vatandaşların elektronik posta adresine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndererek propaganda yapılmayacak. 
* Açıklanan bir diğer yasak kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan ve bu kurumdayken firar edenler dahil olmak üzere hükümlülerin oy kullanamayacağına karar kılındı.
* Aynı şekilde ceza infaz kurumunda bulunan seçmen özelliğini taşıyan tutuklular ve taksirli suçtan hükümlü olanların oy kullanabilecekleri açıklandı.

OY TORBALARININ TAŞINMASI

YSK seçim torbalarının 4 gün önce değil seçim günü saat 05.00’te sandık kurulu başkanlarına teslimine karar verdi. Torbalar güvenlik önlemi alınarak dağıtılacak. Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan referandum sandıkları ile ilgili spekülasyon ya da tartışmalara son verecek karar aldı. Karara göre oy pusulaları ve diğer malzemelerin içinde yer aldığı seçim torbaları referandum günü yani 16 Nisan sabah saat 5'te sandık kurulu haberler12.com başkanlarına verilmeye başlanacak 3'ten fazla sandık kurulan yerlerde oy pusulaları ve seçim malzemelerinin bulunduğu seçim torbalarının bina görevlilerince halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan Pazar sabahı alınmasına karar verdi. 
Yeni uygulamada torbalar spor salonunda ya da buna benzer bir yerde muhafaza edilecek. Sabah saat 5'te oy verilecek binanın sorumlusu buraya gelip torbaları alacak. Torbalar, bina sorumlusu ile birlikte devletin tahsis edeceği bir araçla güvenlik güçlerinin gözetiminde oy verme yerine götürülecek.