AK Parti İl Başkanı Avukat Avni Örki, özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının terörizmle mücadelenin zaafa uğrayacağı manasına gelmediğini söyledi. Yapılan değişiklikle özellikle son zamanlarda darbe suçlaması ile yargılanan kişilerin yargılamalarının aynen devam edeceğini belirten İl Başkanı Örki, “Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması demek terörizmle mücadelenin zaafa uğrayacağı manasına da gelmez. Bu değişikliklerle özellikle son zamanlarda darbe suçlaması ile yargılanan kişilerin yargılamalarının aynen devam edecektir. Böylece bu davaların sanıklarının şimdiye kadar kendilerini yargılayan mahkemede savunmalarını daha sağlıklı bir biçimde yapmaları sağlandı. Bu davaların sanıkları hakkında istenen cezalar konusunda ve bu sanıkların cezaevlerinden tahliye edilmelerini sağlayacak hiçbir düzenleme yapılmadı. Zaten daha önce de defalarca ifade edildiği üzere AK Parti darbe ve darbecilerle mücadelesini hukuk kuralları çerçevesinde sürdürmeyi milletine karşı bir borç olarak görmektedir.” Dedi. 
AK Parti milletin partisidir

AK Parti’nin milletin partisi olduğunu, milletin talep ve görüşlerine uygun düzenlemeler yaptığını vurgulayan İl Başkanı Örki, “Sadece kendisine oy verenlerin değil kendisine oy vermeyen vatandaşlarımızın da görüşlerinin önemli olduğunun farkındadır. Bizler memleketin ekonomik kalkınmışlık düzeyinin sürekli artırılması taraftarı olduğumuz kadar hukuk düzeninin de sürekli daha da iyileştirilmesi taraftarıyız. Hukuk düzeninin değişen şartlara ayak uydurmaması halinde çekilen sıkıntılar sadece bugünün sıkıntıları olmayacaktır. Mademki Türkiye büyük bir devlettir büyük devlet olmanın gereklerini yerine getirmelidir. Savunma hakkı da bu çerçevede genişletilmelidir. Herkes haklarında iddia olunan suçlar konusunda sınırsız savunma hakkına sahip olmalıdır. Elbette sınırsız savunma hakkının da hukuka aykırı eylemler olarak kullanılmasına izin verilmeyecektir. Özel yetkili mahkemeler konusunda yapılan düzenleme de bu amaçla getirilmiş bir düzenlemedir.” Şeklinde konuştu.

İhtisaslaşmış mahkemeler görev yapacak

Yapılan yeni düzenleme ile özel yetkili mahkeme kavramının ortadan kaldırıldığını ifade eden İl Başkanı Örki, “Ancak ülkemizin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen darbe ve darbe teşebbüsü gibi bir takım suçların da alanında ihtisaslaşmış hakimler ve mahkemeler tarafından görülmesi gerektiğine de yürekten inanıyoruz. Bu nedenle de bu suçların normal Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından değil ihtisaslaşmış mahkemeler tarafından görülmesini sağlıyoruz. 1970 li yıllarda kurulan Devlet Güvenlik Mahkemeleri hakkında yapılan ciddi eleştiriler sonrasında AK Parti iktidarı döneminde bu mahkemeler kaldırılmış yerlerine 2004 yılında Özel Yetkili Mahkemeler kurulmuştur. Ancak geçen süre içinde bu mahkemelerin değişen ve gelişen Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediği görülünce bu mahkemelerin kaldırılması kararlaştırılmıştır. Bu düzenleme ile özel yetkili mahkemelerdeki soruşturma ve kovuşturma usulleri konusunda hakim tarafından verilmesi gerekli tutuklama, dinleme, arama, izleme, gözaltı yakalama ve benzeri kararları almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve sadece bu işlere bakmak üzere Fransa’daki “özgürlük hakimine” benzer görev yapacak, yeteri kadar hakim görevlendirilecek. Böylece bu konudaki aksaklıklar giderilmiş olacaktır.” Diye konuştu.