AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Türkiye’deki bir çok problemin kaynağının merkezi yönetimin yerel yönetime inisiyatif vermemesinden kaynaklandığını söyledi.
Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği "Cumartesi Buluşmaları", Çamlık Ofis'te yapıldı. Milletvekili Zeybekci'nin misafir olduğu sohbet toplantısına BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Önder Varol ve gazeteciler katıldı.

    Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, Büyükşehir konusunun bu ay içinde komisyonlarda detaylarıyla konuşulacağını ifade ederek, "İçişleri Bakanlığı bu konuda milletvekilleri, belediye başkanları ve valilileri çağırarak bu konuda görüşüyor. Artık iş detaylara kaldı. Özel idare kalksın mı, kalsın mı? Büyükşehir meclisinin üyeleri doğrudan mı seçilsin yoksa ilçelerden mi gelsin? Doğrudan seçilsin yönünde bir ağırlık var. Özel idareler ve il genel meclisleri kalksın diye bir görüş var. Ama il meclisleri doğrudan seçilsin görüşü daha yüksek bir oranda. O da bizim demokrasi anlamında önemli gördüğümüz bir şey. İki turlu dar bölgeli bir seçim sisteminin yerelde ilk uygulanması diye görebileceğimiz bir şey." dedi.

    Büyükşehir olan illerin gelirlerinin en az yüzde 70 oranında artacağını ifade eden Zeybekci, “Ancak ben bunun da yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık olarak yüzde 150 artması gerektiğine inanıyorum. Bunlar imkân meselesi.” diye konuştu.

    Yerel yönetimlerde bir çok problemin çözülmeyişinin sebebini merkeziyetçi yönetimden kaynaklandığını vurgulayan Zeybekci, “Her yıl binlerce öğretmen atanıyor ancak yine eksiklikler oluyor. Örneğin öğretmenleri valiler atamalıdır. Valiler Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen listesinden atama yapabilmelidir. Öğretmen eş durumunda veya diğer durumlarda başka yere tayin isterse bonservisi verilsin. Orada işe girip giremeyeceğini bilemeyiz. Buna ‘insani değil’ diyorlar. Peki bizim Çameli ilçemizin köyündeki çocuğumuzun öğretmensiz kalması insani mi? Böyle bir şey öneriyorum. Doktorlar için de aynı şey.” şeklinde konuştu.

    İlçelere ve köylere gittiğinde kendilerinden halkın öğretmen, doktor istediğini anlatan Zeybekci şunları kaydetti: “Siyasetçi bununla ilgilenmemeli. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri yerele devredilmeli. Vali de yerel yöneticidir. Bu sistem şu andakinden çok daha sağlam olur.”