GAZİANTEP (CİHAN)- HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, batı medeniyetlerinin Afrika’da yaşanan açlık felaketine karşı duyarsız olduğunu belirterek, "2 tane petrol kuyusuna sahip olmak için 34 ülkeyi seferber edip NATO operasyonu yapıyorsunuz da milyonlarca Somaliliyi açlıktan kurtarmak için niye kılınız kıpırdamıyor, niye bir operasyon yapmıyorsunuz?” dedi.
    Kurtulmuş, partisinin Gaziantep teşkilatınca Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Uygulama Oteli'nde düzenlenen iftar yemeği sonrasında, seçim kampanyalarında ısrarla borçlama ve cari açık sorunu üzerinde durduklarını söyledi. Cari açığın Türkiye ekonomisinin en büyük kara deliği olduğunu, bunun için tedbir alınması gerektiğini dile getirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, ''İşsizliğin, üretimsizliğin, aşırı borçlanmanın, fakirliğin bu kadar artmasının temel nedenlerinden biri de cari açıktır. Biz bunları söyledikçe hep şu sözleri duyduk, 'Türkiye'ye sıcak para geliyorsa ne mutlu, demek ki Türkiye para çekebilen bir ülke' dediler. Şimdi seçimden sonra cari açığın ne kadar büyük bir problem olduğunu hükümet de görmeye başladı. Hükümetin cari açıkla ilgili yaptığı toplantıda gündeme getirdiği 10 tane teklifin 7'si HAS Parti'nin teklif ettiği konulardır.'' şeklinde konuştu.
    Türkiye'de katılımcı, demokratik, herkesin eşit ve özgür yurttaş olduğu yeni bir Türkiye kurulmasının gerektiğini, bunun da ilk adımının yeni anayasa olduğunu kaydeden Kurtulmuş, yeni anayasa talepleri konusunda da görüşlerini ifade etmeye devam ettiklerini belirtti. Kurtulmuş, ''Anayasa ve sistemin yenileşmesi konusunda ısrarla yıllardır üzerinde durduğumuz konulardan birisi de Türkiye'de sivil-asker ilişkilerinin düzeltilmesi ve gerçekten Türkiye'de sivilleşmenin sağlanmasıdır. Bu da sadece protokol masasında kimin en başta oturduğu, kimin en sonda oturduğuyla ilgili konu değildir. Tabii ki bu görüntü bizim de hoşumuza gitti.'' ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, Türkiye'nin sivilleşmesiyle ilgili tekliflerini hükümete 2010 yılında anayasa değişiklikleri sırasında sunduklarını hatırlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç hizmet yasasının 35. maddesinin önemli olduğunu, şimdiye kadar bütün ihtilallerin bu maddeye dayanılarak yapıldığını öne süren Kurtulmuş şöyle devam etti:
    ''Samimiyseniz 1 Ekim'de parlamento açılıyor. 2 Ekim'de AKP ile CHP el ele verin iç hizmetler yasasının 35. maddesini kaldırın. Şimdi 12 Eylül ile hesaplaşmak demek 35. maddeyi 9 senedir kaldırabilmek demekti. Madem yapmadınız. 1 Ekim'de parlamento açılıyor, bunu yapın.''
Üç asırdır dünyayı batı medeniyetlerinin yönettiğini ve bu medeniyetlerin birçok ülkeyi sömürdüğünü kaydeden HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, Afrika’da yaşanan açlık dramına da dikkat çekti. Batılı ülkelerin sömürdükleri ülkelerin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına gösterdiği ilgiyi şimdi açlıktan ölen insanlara göstermediğini vurgulayan Kurtulmuş, ''Şimdi şu soruyu sormak hakkımız değil mi? Üç tane altını elde etmek, 2 tane petrol kuysuna sahip olmak için 34 ülkeyi seferber edip NATO operasyonu yapıyorsunuz da milyonlarca Somaliliyi açlıktan kurtarmak için niye kılınız kıpırdamıyor, niye bir operasyon yapmıyorsunuz?'' diye konuştu. CİHAN