ANTALYA (CİHAN)- Yıllardır Antalya’nın en önemli sorunları arasında yer alan Kırcami bölgesinin imara açılmasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bölgenin imara açılabilmesi için bugüne kadar yapılan tüm planlar mahkeme kararıyla iptal edilen Kırcami için yeni bir formül geliştirildi. Bin 600 hektarlık alan için İçişleri Bakanlığı’ndan kamu yararı kararı alınacak, ardından bölgenin imara açılabilmesi için planlama yapılacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ağustos ayı olağan meclis toplantısı Mustafa Akaydın’ın başkanlığında yapıldı. Genel itibariyle sakin geçen toplantı zaman zaman Akaydın ile AK Partili Murtaza Tamyürek arasında yaşanan tartışmalara neden oldu. En yoğun tartışmanın yaşandığı madde ise Kırcami ile ilgili madde oldu. Muratpaşa Belediyesi sınırları içindeki Kırcami’nin planlanabilmesi için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. maddesinin (d) bendi gereğince İçişleri Bakanlığı’ndan kamu yararı kararı alınması formülünü içeren İmar ve Bayındırlık Komisyon’u görüşüldü. Bölgenin imara açılabilmesi için gerekli planlamanın yapılmasını sağlayacak kamu yararı kararı alınması CHP ve MHP grupları olumlu yaklaştı. AK Parti grubu karardan önce bölgeyle ilgili plan yapılmasını istedi. AK Parti grup sözcüsü Murtaza Tamyürek, "Kırcami planı önümüze gelsin, görelim. Ondan sonra kamu yararı kararı alalım. Ancak bu karar kaç emsalle alınacak. Yüzde 80 ve üzeri emsal olacağına söz verin, iki ay içinde kamu yararı kararı aldıralım.” talebinde bulundu. Böyle bir söz vermesinin mümkün olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bölgeyi planlayamadıklarını hatırlatarak Tamyürek’i ‘tribünlere oynamakla’ suçladı. Akaydın, “Kamu yararı kararı olmadan söz veremem. İki sene önce plan yapmışım iptal olmuş. Tarım arazisinde belediyenin plan yapma hakkı yok." karşılığını verdi.
Kamu yararı kararı alınmasını içeren madde AK Parti’nin karşı oyuna rağmen CHP ve MHP gruplarının oy çokluğuyla kabul edildi.

NOSTALJİK TRAMVAYA MODERN MAKYAJ
Meclisin gündeminde yer alan konulardan biri de eski belediye başkanlarından Hasan Subaşı döneminde, 1999 yılında Zerdalilik ile Müze arasında hizmet vermeye başlayan nostaljik tramvay oldu. Vagonları eskidiği, güvenli olmadığı, kliması bulunmadığı gibi gerekçelerle, çağın gereklerine cevap veremediği iddia edilen nostaljik tramvayın yenilenmesi için meclisten Ulaşım AŞ’ye yetki vermesi istendi. Maddenin görüşmeleri sırasında CHP grup sözcüsü Erdem Armen, “Nostaljik tramvay kendini taşıyamaz halde. Yolcu taşıyamaz halde. İyileştirilmesi gerekiyor.” görüşünü savundu.
AK Parti Sözcüsü Murtaza Tamyürek ise Ulaşım AŞ’ye 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümlerine tabi olmaksızın yetki verilmek istenmesine karşı çıktı. CHP grubu ve Mustafa Akaydın, yasada yapılan son düzenlemeyle buna gerek olmadığını söyledi. Tamyürek’in bu bilgilendirmeye ‘veremezsin’ karşılığını vererek Akaydın’ı “Siz belediye düşmanı mısınız?” diye suçlaması üzerine konuşmaların tonu yükseldi. Tamyürek’e “Sen düşmansın” karşılığını veren Akaydın, Ulaşım AŞ’ye ihalesiz verme yetkisi olduğunu bir kez daha vurguladı.
Tartışmaların ardından nostaljik tramvayın yenilenmesi için belediye iştiraki olan Ulaşım AŞ’ye yetki verilmesini içeren madde görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna gönderildi.


CİHAN