İSTANBUL (CİHAN)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki katliamlarla ilgili olarak "Sabrımız taşıyor" sözlerini eleştirerek, "Türkiye, komşusunun içişlerine karışmamalıdır. Türkiye kendi bölgesinin lider ülkesi olacaksa lider ülke gibi davranıp buna uygun politikalar geliştirmeli." dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, SHÇEK Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'ndaki çocukları ziyaret etti. Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, gündeme dair açıklamalarda bulunarak partisinin Suriye'deki olaylarla ilgili tavrına yönelik eleştirilere açıklık getirdi. İnsan haklarına, demokrasiye ve özgürlüklere saygılı bütün rejimlere destek vereceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu bütün ülkelere ve Orta Doğu halklarına özgürlüğün gelmesini istediklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Türkiye, komşusunun içişlerine karışmamalıdır. Türkiye kendi bölgesinin lider ülkesi olacaksa lider ülke gibi davranıp buna uygun politikalar geliştirmeli. Elbette ki bu ülkelere karşı gözü kapalı olmamalı. Elbette ki o ülkedeki sorunları yakından izlememe gibi bir tavır takınmamalı. Ülkenin içlerine bakmalı, tutumunu takınmalı, söylemini geliştirmeli. Ama bu Türkiye'ye yakışır biçimde olmalı.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki katliamlarla ilgili olarak "Sabrımız taşıyor" sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, bu ifade biçimini doğru olmadığını belirtti. Türkiye'nin komşularıyla ilgili geliştirdiği politikayı değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye kendi komşularıyla ilgili bir politika geliştirecekse bu politikayı kendi özgür iradesiyle geliştirmeli. Bu politika batının egemen güçlerinin dayattığı politika olmamalı. Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Türkiye'nin kuruluş iradesine yakışmıyor." dedi.
Kılıçdaroğlu eski CHP milletvekili Onur Öymen'in hükümetin konuyla ilgili politikasını desteklemesine ise, “Herkes bizim gibi düşünmek zorunda değil. Bizim düşündüklerimiz bellidir.” cevabını verdi.

'TUTUKLU VEKİLLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK'
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın duruşmalarının diğer milletvekilleri tarafından takip edilerek destek verilmesi hatırlatılan Kılıçdaroğlu, “Her zaman desteğimiz devam edecek.” dedi. Hiçbir zaman yargılamalar yapılmasın demediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemelerin 12 Eylül ürünü olduğunu ve kaldırılması gerektiğini iddia etti. Kılıçdaroğlu, aynı tavrın Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili de olup olmadığı yönündeki bir soruya ise, “Kim haksızlığa uğradığını söylüyorsa, hukuk gerçek anlamda çalışmıyorsa, üstünlerin hukuku çalışıyorsa biz ona karşıyız.” şeklinde cevapladı.

YEMİN SADECE TBMM KÜRSÜSÜNDE OLMUYORMUŞ
Ergenekon davası tutuklu sanığı olan CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın mahkemede milletvekili yemini etmesini “Güzel” olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, “Demek ki yeminin sadece TBMM kürsüsünde olması gerekmiyor. Sayın Balbay sanık kürsüsünde de yemin etmiş.” dedi. CİHAN