DENİZLİ (CİHAN)- 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'e girmesiyle tanınan eski DYP milletvekili Ümmet Kandoğan, partilerin DP ve ANAP'tan ders ve ibret alması gerektiğini söyledi. Milletvekillerinin yemin etmesi ve cezaevinden çıkamamasının farklı konular olduğunu belirten Kandoğan, "Cezaevinden çıkamayan vekiller için çeşitli çalışmalar yapılabilir. Bunun yeri de TBMM'dir. Yemin etmeme yolunun yanlış olduğu düşüncesindeyim. Ben de cezaevinde bulunan milletvekillerinin tutukluluk durumunun sona erdirilmesini gerektiğini düşünüyorum ancak bunun yolu hukuki mücadedir. Meclis'te kanunların değiştirilmesiyle mümkün olabilecektir. Bunu yolu, Meclis'i açık tutmaktan geçmektedir." dedi.
"367 oylaması" olarak tarihe geçen 2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimine dikkat çeken Kandoğan, BDP ve CHP'nin bundan ibret ver ders çıkarması gerektiğini vurguladı: "Geçmişte DP ve ANAP'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'e girmemesinden herkesin ibret alması ve ders çıkarması gerekir. 27 Nisan sürecinde de böyle oldu. Daha sonra bunların yanlış olduğunu Mehmet Ağar kendisi açıkladı. Ağar, 22 Temmuz seçim yenilgisinin en büyük sebebini buna bağlamıştı."

'KAVAKÇI YEMİN ETMEDİ, GÖREV YAPAMAZ' DİYENLER ŞİMDİ FARKLI KONUŞUYOR
Geçmişte kapatılan FP'den milletvekili seçilen Merve Kavakçı'ya Meclis'te çok büyük yanlışlar yapıldığını hatırlatan Ümmet Kandoğan, "Kavakçı da milletin oylarıyla seçilmişti. Başörtüsüyle yemin edilmesini engelleyen bir hüküm olmamasına rağmen yemin ettirilmemiş, görevini yapamamıştı. O gün yeminini engellemeye çalışanların bir bölümü, şimdi Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tutukluluk halinin devam etmesine en büyük itirazı yapan kimseler. Geçmişte Merve Kavakçı'da demokrat olamayanlar, Meclis iradesi ve üstünlüğünü hiçe sayanlar bugün faklı söylüyor. Üstelik bunlar, darbeye zemin hazırlama ve terör suçlamasından yargılanan kişiler savunuyor. O zaman Merve Kavakçı yemin etmediği için milletvekili olamayacağı hükmüyle maaş bile verilmemişti. Şimdi, 'Yemin etmese de milletvekili olurlar' diye görüş ortaya atıyorlar. Geçen dönemde Kavakçı yemin etmediği için görevinin başlamadığını öne sürenler, şimdi farklı şeyler söylüyor. Herkes, kendine demokrat oluyor." şeklinde konuştu. CİHAN