Kılıçdaroğlu, Muğla'nın Milas Belediyesi’nin sokak sağlıklılaştırma projeleri kapsamında yenilenen caddeleri açtı. Açık pazaryerinde düzenlenen törende vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, konuşmasının tamamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Âkil İnsanlar ve medyayı eleştirdi. Türkiye’de 30 yıldır terör yaşandığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Adına terör sorunu diyoruz. Bir sorunu çözmenin yolu demokrasilerde, hukuk içinde kalmaktan geçer. Hukukun dışına çıktığınızdan itibaren süreç yasal olmaktan çıkar, yasadışı bir sürece dönüşür. Biz demokrasi içinde kalarak sorunu çözmekten yana olan bir siyasal partiyiz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti'yle ve Türk milleti kavramıyla ilgili bir sorunumuz yok. Anayasa değişiklikleri gündeme gelecek, 'Türk milleti' ifadesini çıkarmak istiyorlar. CHP olduğu sürece hiçbir güç buna izin vermez.” şeklinde konuştu.

Anayasa’nın ilk dört maddesinin kendilerinin kırmızı çizgisi olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Sadece Türk kavramı, Türk milleti değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucu ve önder rolü de Anayasa’nın başlangıç bölümünde yer alacaktır. Bu da bizim olmazsa olmazlarımızdan biridir. Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Bunun ötesi yoktur artık. Başbakan Erdoğan’a Milas meydanından sesleniyorum, senin Türkiye Cumhuriyeti'yle alıp veremediğin nedir? İkinci sorum, sen hangi ülkenin başbakanısın? Çık, adam gibi söyle, 'Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'yım.' diye.” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın çözüm süreciyle ilgili konuşmadığını iddia eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Masanın bir ucunda Abdullah Öcalan, diğer ucunda Recep Tayyip Erdoğan. Bir ucunda AKP var, diğer ucunda PKK var. İkisi şimdi Türkiye üzerinde hesap yapıyorlar. Recep Tayyip Erdoğan, senin gücün ve aklın Türkiye üzerinde siyaset yapmaya asla yetmez. Dönüp bize soruyorlar, ‘Siz neden konuşmuyorsunuz?’ diye. Ben de soruyorum, 'Masanın bir ucundaki konuştu, sen niye konuşmuyorsun, dilini mi yuttun?'. Yalancıdan başbakandan olmaz, Recep Tayyip Erdoğan’dan başbakan olmaz.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP var olduğu müddetçe ülkenin birliğinden, dirliğinden, üniter yapısından korkulmaması gerektiğini ifade ederek, “Biz mücadelemizi vereceğiz, bu mücadeleyi de sizlerle beraber vereceğiz. Halkla beraber vereceğiz, çünkü adımız Cumhuriyet Halk Partisi, gücümüzü de halktan alacağız. Geldiğimiz nokta, ayrışma zamanı değildir. Ülkenin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz, kendi söylemediğini sözde Âkil Adamlar'a söyletecek. Âkil adam, aklını siyasi otoriteye kiraya veren adam değildir. Barış istemeyen, huzur istemeyen var mı? Bu, sizi barışa ikna etmeye geldik diyen vatandaşın aklıyla alay etmek demektir. Ona âkil adam denmez, onun anlamı başkadır. Buradan söylüyorum, bölünmeyeceğiz, ayrılmayacağız, beraber olacağız. Ülkenin aydınlığı, demokrasisi ve özgürlüğü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının bir bölümünde medyaya da yüklenen Kılıçdaroğlu, “Bunların sorumlukları yok mu? Hangi gerekçeyle siz Kandil’de yapılan bir konuşmanın içinden bir cümleyi cımbızla çıkarıyorsunuz? Çünkü vatandaşı kandırmak istiyorlar. Neymiş, Recep Tayyip Erdoğan atomu da parçalarmış. Recep Tayyip Erdoğan’ın amacı, 'Ben ülkeyi nasıl parçalarım?' Sen parçalayamazsın Erdoğan, senin gücün buna yetmez.” dedi.