TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda bir araya gelen Birleşik Muhalefet Hareketi forumuna katılım yoğun olurken, söz alan konuşmacılar nasıl bir sol birlikteliğin inşa edilmesine dair konuşmalar gerçekleştirdi. Toplantıya çeşitli siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri ve  çok sayıda üniversite öğrencileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÖDP İl Başkanı Orhun Çoban, AKP hükümetine karşı solda birliğin elzem olduğunu kaydetti. Çoban, "Bugün bize Yeni Türkiye diye anlatmaya çalıştıkları şey aslında AKP’nin 12 yıldır gerici ve sömürücü politikalarını daha ileriye taşıma hedefleri olarak okumak gerekir. Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, ISID gibi bir katliam çetesinin desteklenmesi, eğitimden sağlığa cevreden kadın haklarına dek AKP’nin Yeni Türkiye’si ortadadır. Böyle bir ortamda AKP’ye dur diyebilmek adına solda birlik meselesinin elzem bir mesele olduğunu görmemek mümkün değil. Solda birlik üzerine geçmişte bir ÖDP deneyimi, bugün de farklı deneyimler var. Ama BMH klasik anlamda ortaya çıkan grupların yan yana gelmesiyle ortaya çıkan bir hareket değil.  Bizim önümüzü açan bir Gezi direnişi var, hep birlikte tartışarak Gezi’nin  izinden yürüyerek AKP saldırıları önünde güçlü bir muhalefet kurmak öncelikli hedefimiz olmalıdır.” dedi.

Forumun konuşmacılarından biri olan Arif Balkanay,” Bugün Gezi’den Fatsa’ya alternatifi üretme konusunda bolca deneyimimiz  olduğunu belirtmek istiyorum. Böylesine komünal, iktidara alternatif yaşam alanlarını inşaa etmenin yolu da elbette öncelikle bireysel özveriden ve inançtan geçmekte. Bizler bu salonlardan çıktığımızda konuştuklarımıza uygun davranmıyorsak bir şeyleri değiştirme şansını çoktan kaybetmişiz demektir.  Yarını bugünden inşaa etmenin yolları Fatsa deneyimlerinde de vardır. Bugün AKP’nin çok yönlü saldırılarına güçlü bir direniş göstermemiz gerekiyor. Bunun da nüansları Fatsa’dan Gezi’ye bir çok ip ucuyla dolu.” dedi.

Foruma katılan konuşmacılardan Burcu Özdoğan ise, "Burada feminist kimliğimle konuşacağım, bizler kadın olarak 12 yıllık AKP iktidarında yaşadıklarımız, bundan önceki erkek iktidar hükümetleri utandıracak kadar kadın karşıtı bir hükümet gördük. AKP’nin 12 yıllık baskı politikası Gezi sürecini doğurdu ve bizler Gezi sürecinde iktidarın bize en fazla saldırıda bulunduğu bedenlerimiz üzerinden bir direniş hattı inşa ettik. Gezi’de hem iktidara karşı hem de birlikte mücadele ettiğimiz ortamda erkek iktidarına karşı bir mücadele geliştirdik. AKP’nin başta türban olmak üzere kadınları nasıl bir karanlık içine hapsetmek istediği ortadadır. Bizler şunu da iyi biliyoruz ki kadınlar sadece iktidarı değil her alanda gelişen örneğin örgütlü sol yapılar içinde de gelişsen erkek iktidarına karşı mücadele vermekte. BMH’nin de bunu gözetmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.