CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, 5 Şubat 2017 tarihinde alınan bakanlar kurulu kararı ile Türkiye Cumhuriyetinin dev kuruluşları hisselerinin Türkiye Varlık Fonu AŞ. altında birleştirilmesine sert tepki gösterdi. Paralelle savaşırken paralel hazine kurulduğunu aktaran ve çekincelerini sıralayan Basmacı, “Ziraat Bankası, Botaş, Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı, Borsa İstanbul, Türksat AŞ., Türk Telekom, Eti Maden ve Çaykur gibi kuruluşların kamu hisseleri bu fona devredildi. Yakın zamanda Türk Hava Yolları ve Halkbank’ın da hisselerinin bu fona devir edileceğini öğrendik. Yönetim ve Denetim Kurulunu Başbakan’ın atayacağı göz önünde bulundurulduğunda iktidarın ne derse o olacağı aşıkardır” dedi. 

YENİ ZENGİNLER OLACAK

“Bir nevi Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmak istenmektedir” diyen Basmacı, devasa büyüklükteki varlık fonu bütçesinin genel bütçe dışına çıkarılmış olduğunu kaydetti. Basmacı, “Sayıştay raporlarının işleme konmadığı ve günümüzde genel bütçe dışına çıkartılan meclis denetiminin de olmadığı varlık fonu yeni zenginler meydana çıkaracaktır. 

20 milyar dolar büyüklüğünde olması beklenen fonun kontrolünün başbakanın atayacağı bir komisyon tarafından yapılmasının sakıncaları da ortadadır. Varlık fonuna devir edilen kuruluşların birçoğu halka açık şirket olup, bu şirketlerdeki özellikle küçük yatırımcıların hakları da gasp edilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.