Denizli’de yetiştirilen (Physalis) yer kirazları (altın çilek) geçtiğimiz ay 15 üyesi ile birlikte kuruluşu tamamlanan ‘Kaklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ öncülüğünde ilk ihracatını gerçekleştirdi. Denizlili çiftçilerin yetiştirdiği yer kirazlarından bir tonluk bölümü Mersin üzerinden Rusya’ya gönderildi. Ruslar tarafından yer kirazının beğenilmesi halinde bayramdan sonra Rusya’ya iki ton yer kirazı ihraç edilecek. Denizlili çiftçilerin iyi paralar kazanması ve birlikte hareket etmesi için ‘Kaklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduklarını belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Göçtü, il merkez ve ilçelerle birlikte il genelinde çiftçiler tarafından yaklaşık 70 bin adet yer kirazı dikildiğini, yer kirazı hasadının da başladığını söyledi. 1 dönümlük yer kirazı tarlasından 1 tona yakın ürünün alınabileceğini ifade eden Kaklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Göçtü, kilogramını toptan 10 liradan satmayı planladıkları yer kirazından bir dekardan 10 bin lira gelir beklediklerini söyledi. Yer kirazını perakende 18-20 liradan satmayı planladıklarını belirten Göçtü, hiçbir ürünün dekarda üreticisine yer kirazı kadar para kazandırmadığını söyledi. Yer kirazının Türkiye’de en fazla Denizli’de dikiminin yapıldığını, yer kirazının anavatanının artık Denizli olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Göçtü, Ana vatanı Güney Amerika olan yer kirazı Denizli’yi çok sevdi. Pamuk ve tününe göre daha zahmetsiz yetiştirilebilen yeri kirazının bu yıl üreticilere çok güzel paralar kazandırmasını bekliyorum. Suyu çok seven yer kirazı, bakım, zirai ilaç, çapa falan hiçbir şey istemiyor.” Dedi.
 
Tamamen organik ürün
 
Kooperatif tarafından hazırlanan yer kirazlarını teslim alan Akdeniz Üretici Birlikleri Proje Sorumlusu Ahmet Tanrıverdi iyi sulanmış bir yer kirazı fidanından, birinci yıl için 1 kilograma yakın ürünün alınabileceğini, ikinci yıl ise aynı fidanın yaklaşık 2 kilogram ürün verdiğini söyledi. Tanrıverdi, “Alternatif ürün arayanlar ve kısa sürede iyi paralar kazanmak isteyenler için yer kirazı çok iyi bir fırsat. Tarlasına ceviz, nar gibi ağaçların fidanlarından dikenler içinde yer kirazı örtü altı bitki olarak dikilebilir. Narın meyve vermesi için en az beş yıl geçmesi gerekiyor. Beş yıl boyunca nar fidanları arasında yer kirazı üretimi yapılabilir, iyi de paralar kazanılır. Yer kirazı bu yıl Antalya, Bursa, İzmir ve Denizli’de dikildi. En fazla dikimi Denizlili üreticiler yaptı. Yer kirazının anavatanı Denizli oldu. Denizli piyasada tam anlamıyla tanınmayan yer kirazının borsasını oluşturacak. Rusya’ya gönderilen ilk ürünlerden olumlu tepkiler gelirse bayramdan sonra o bölgeye Denizli’den daha çok yer kirazı gidebilir” dedi. Kendisini de Ankara Beypazarı’nda 40 bin kök yer kirazı diktiğini ifade eden Üretici Durmuş Erdoğan’da tarlasında havuç, ıspanak, soğan yetiştirirken dönümden bin lira para kazandığını, alternatif ürün olarak diktiği yer kirazından ise dönümde 10 -15 bin lira kazanabileceğini söyledi. Denizlili çiftçilerin yetiştirdiği yer kirazları özel karton kutular içinde klimalı araçlara yüklenerek Ankara’ya gönderildi. Orada soğutmalı tırlara yüklenecek olan yer kirazları Mersin üzerinden Rusya’ya gidecek.
 
 
Yer kirazının faydaları
 
Yer kirazı Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyvedir. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir.