Turizm kenti olan Pamukkale aynı zamanda kekiğin merkezi durumunda. Dünyanın kekik ihtiyacının neredeyse tamamının üretildiği Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Pamukkale Belediyesi tarafından "Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali" düzenlendi. Kekiğin merkezi olan Gözler mahallesinde gerçekleşen ve Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ve eşi Dr. Nur Örki ev sahipliği yaptığı festivale Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Pamukkale Kaymakam Vekili ve Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, MHP İl Başkanı Yusuf Garip, AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, MHP Pamukkale İlçe Başkanı Av. Mehmet Ali Yılmaz, ilçe belediye başkanları, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DENİZLİ KEKİĞİ TESCİLİNİ ALDIK

Festival Gözler Mahallesi’nde protokol üyelerinin katılımı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Törende açılış konuşması yapan Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, dünyanın kekik ihtiyacının nerdeyse tamamının Denizli'den karşılandığını ancak bu ürünün farklı illerin adıyla tanındığını ifade ederek, "Biz bu konuda önemli bir adım atarak burada verilen emek ve alın terinin boşa gitmemesi için 'Denizli Kekiği’ adının tescilini aldık. Bundan sonra kekik denince akla ‘Denizli Kekiği’ gelecek. Kekiğin tüm dünyaya bu isimle satılması çok önemli. Pamukkale’mizdeki 61 mahallemizin 19'unda kekik, ada çayı ve lavanta üretimi yapılıyor. Denizli denince ayva ve nar da akıllara geliyor. Denizli olarak her konuda olduğu gibi bu konuda zirvede yer almanın gururunu yaşıyoruz. Kekik ve lavanta konusunda farkındalık oluşturmak için festival düzenledik. Burada emek veren üreticilerimizin farklı bir gün geçirmelerini de istedik. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Pamukkale Kaymakam Vekili Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu ise Pamukkale Belediyesi’nin ilkini düzenlediği festivalin önemli olduğunu ifade ederek, “Burada kekik ve lavanta üretimi yapılıyor. Pamukkale Belediyesi hem ürünün tescili için hem de festival düzenleyerek kekiğin tanıtımı için çok önemli işler yaptı. Bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da yaptığı konuşmada bu festivalde yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek “Kekik ve lavanta gibi bitkilerin bilimsel araştırılması için biz PAÜ olarak üreticilerin yanındayız. Turizm rotası olarak Pamukkale’den sonra Gözler, Çal’ın ve Çivril’in nilüfer bahçesinin turizme kazandırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da PAÜ olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

KEKİK TANITIMI ÇOK ÖNEMLİ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise “Daha önce bu bölgede tütün ekimi yapılıyordu. Sonra kekik, ada çayı ve lavanta gibi iyi virüs olarak tanımlanabilecek ürünler üretilmeye başlandı. Burada üretilen ürünler insanlara sağlık veriyor. Amacımız bu festivalle hem tanıtım hem de bu bölgeyi turizme kazandırmak. Bu konuda Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise festivalin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin en büyük kekik üretim bölgesi burası. Bu coğrafyadan 60 ülkeye kekik gönderiliyor. Burada katma değeri yüksek kekik, lavanta ve ada çayı üretilerek ekonomik gelişim de sağlanıyor. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’ye böylesine önemli bir festival organize ettiği için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

EN İYİ KEKİK ÜRETİCİSİ YARIŞMASI YAPILDI

Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali kapsamında “En iyi Kekik Üreticisi Yarışması” yapıldı. Belirlenen 14 tarlada üretilen kekikler boy, koku ve çeşitli parametreler Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yetkili isimlerden oluşturulan jüri tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonunda birinciliği Uzunpınar Mahallesi’nden Gülay Kabalak elde ederken, Güzelpınar Mahallesi’nden Muhittin Sevim ikinci ve Gözler Mahallesi’nde Emir Kılıç üçüncü oldu. Uzunpınar Mahalesi’nden Sevilay Akbaba ve Kurtluca Mahallesi’nden Özkan Hazer’e ise jüri özel ödülü protokol üyelerinin katılımı ile verildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki günün anısına Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil’e aromatik bitkilerin bulunduğu sepet hediye etti. Tören sonunda protokol üyeleri Gözler Mahallesi’nde bulunan lavanta bahçesine giderek burada incelemelerde bulundu.

COŞKU KONSERLERLE DEVAM ETTİ

Gözler Mahallesi’nde düzenlenen Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali kapsamında Pamukkale Belediyesi’nin el emeği ürünler sergisi, yöresel ürün stantları ile çocuklar için eğlence alanları yer aldı. 2-3 Temmuz 2022 tarihlerinde devam edecek olan Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali kapsamında konserler de düzenlendi. İlk gün Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı sanatçıları Özgür Doğan ve Işıl Koç sahne alarak vatandaşları coşturdu. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, sahne alan sanatçılara çiçek vererek teşekkür etti. Festival kapsamında 3 Temmuz 2022 Pazar günü Sadi Cesuroğlu ve Efe şarkılarıyla vatandaşları coşturacak. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, tüm vatandaşları farklı bir Pazar günü geçirmek üzere Gözler Mahallesi’ndeki lavanta bahçelerine ve Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali’ne davet etti.

942a5ea0-a82e-47dc-8962-cf051635d8b873983bb2-8f97-451a-a2c8-622707b84eeaa2e8a9fa-e2c4-4e2c-b8fc-bed2373aba27a8c4df71-7a79-4153-b547-4f76beaa06fbaa8605e0-fc9e-499f-8bd1-fd67488bcd6abbbfabc4-5ba6-4c1d-84e4-b7441e4147b2c5d0ed29-4771-4a6d-afdf-9daf22f1a2a24e42a82b-ec68-41a0-b4e6-6a920fb4c67c