HABERDENİZLİ.COM

Pamukkale Belediyesi, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ne özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Pamuk Kafe Üniversite’de Pamukkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Oturaklı’nın moderatörlüğünde “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu panel düzenledi. Panelde Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden öğretim görevlileri Prof. Dr. Süleyman Solmaz, Doç. Dr. Dilek Çetindaş ve Araştırma Görevlisi Orhan Baldane konuşmacı olarak yer alırken, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki  ve üniversite ve lise öğrencileri katıldı.

Pamukkale Belediyesi Milli Şairi Unutmadı

TÜRK MİLLETİ CANINI VERMEYE HAZIRDIR

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Bizi biz yapan, bizim  nasıl bir medeniyet olduğumuzu dünyaya haykıran, istikbalimizde gözü olanlara en kuvvetli mesajı veren İstiklal Marşımızın kabulünün 99. yılındayız. İstiklal Marşının hangi şartlar altında yazıldığını genç nesiller olarak tekrar etmezsek bir olma özelliğimizi kaybederiz. Ülkemizin varlığı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk askerine ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dediğinde 7’den 70’e herkes gözünü bile kırpmadan cepheye koşmuştur. İşte o şartlarda yazılan İstiklal Marşı, üzerinden 99 yıl geçse de okunurken hala tüylerimizi diken diken ediyor. Türk Milleti vatanı, bayrağı ve özgürlüğü için canını vermeye her zaman hazırdır. Milli şairimizin Mehmet Akif Ersoy ve  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları da sizin gibi canını vermeye hazır gençleri görse gurur duyardı. Sizler de atalarımıza layık gençler olarak yetişiyorsunuz. Yerel yöneticiler olarak sizin gibi gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Pamukkale Belediyesi Milli Şairi Unutmadı
 
MEHMET AKİF’İ GENÇLERE ANLATTILAR

Panelde ilk sözü alan Araştırma Görevlisi Orhan Baldane, İstiklal Marşı’nın tarihçesi ile yazım tekniği ve özellikleriyle ilgili bilgiler verdi. Baldane, Osmanlı zamanında milli marş gibi okunan marşların olduğunu da ifade ederek, “İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. Yılında sizlerle birlikteyiz. Milli marş bir ülkenin bağımsızlığını ve gücünün simgesidir. Bu kadar önemli olan milli marş için açılan yarışmaya Mehmet Akif, para ödüllü olduğu için katılmamıştır. Daha sonra para ödülü konusu ortadan kalkınca bugün 10 kıtadan oluşan ve her zaman kullandığımız milli marşımız otaya çıkmıştır. Bundan tam 99 yıl önce de milli marşımız TBMM’de kabul edilmiştir” dedi. Doç Dr. Dilek Çetindaş ise İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’i konuşmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Mehmet Akif’i gençlere anlatmamız gerekiyor. O hastane odasında öldüğünde cenazesi kimsesizler mezarlığına defnedilecekken İTÜ’lü öğrenciler ölenin Mehmet Akif olduğunu öğrenince o dönemin en kalabalık cenaze törenini gerçekleştirdiler. O gençler Akif’in mezarını da yaptırdılar. Bu nedenden dolayıdır ki Mehmet Akif Ersoy gençlerin vicdanına emanettir. İstiklal Marşı sadece geçmişimizi değil geleceğe dair hayallerimizi de kapsar. Bu marş bir milli mutabakat metnidir. Bu metindeki anlamları geleceğimiz olan gençlerin çok iyi bir şekilde irdelemesi gerekmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Süleyman Solmaz ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sunarken, “Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra halkı bağımsızlık için mücadeleye çağıran konuşmalar yaptı. Sonrasında da bu ülkenin milli marşını yazan kişi olmuştur. Mehmet Akif’i anlamak için onun eserlerini ve bu ülke için verdiği mücadeleleri araştırıp okumak gerekiyor” dedi.

Panelin sonunda panelistlere günün anısına plaket verildi.

Pamukkale Belediyesi Milli Şairi Unutmadı

Pamukkale Belediyesi Milli Şairi Unutmadı

Pamukkale Belediyesi Milli Şairi Unutmadı