Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Denizli'nin Bekilli İlçesinde “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında Pamukkale’de kekiğin ardından, Bekilli’de de  organik adaçayı yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde dekara 100 TL. destek verildiğini kaydeden Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu: ”Yurdumuzda 86 çeşidi bulunan Adaçayı eskiden beri çok kullanılan kıymetli bir drog ‘tur. Bugün de karminatif, yatıştırıcı, midevi, diüretik, ter kesici, ağrı giderici, balgam söktürücü ve dezenfektan etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Gıda, ilaç ve kozmetik alnında dünyada ve ülkemizde sentetik bazlı ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük oranda artış göstermektedir. Denizli çiftçisinin kekikten sonra adaçayında da pazar payının ve gelirinin arttırılmasına çalışılmaktadır.

2013 yılında Bekilli’de uygulamaya konulan “Organik Adaçayı Yetiştiriciliği” projesi çerçevesinde 104.000 adet adaçayı fidesi dikimi yaptırılarak 13 dekar alanda çalışmalara başlanmıştır. Toprak ve iklim şartlarına iyi uyum sağladığı gözlenen adaçayı 2014 yılında 125.000 adet fide dağıtımı yapılarak toplam dikili alanımız 38 dekara ulaşmıştır. Proje çerçevesinde çiftçilerimize 8.050 kg elementer kükürt, 67 ton hayvan gübresi dağıtımı yapılmıştır.

2015 yılında da açık köklü olarak 50 bin adet olmak üzere çiftçilerimize fideler dağıtılarak dikimi yaptırılmıştır. 18 dekar yeni dikimimiz ile birlikte 56 dekar alana ulaşılmıştır. Bekilli İlçe Müdürlüğümüzce kültürel işlemler ve gelişme durumları sürekli gözlenen adaçayı 2014 yılı sonu itibariyle toplam 2.235 kg verim elde edilerek 1 kg 5 TL den toplam 11.175 TL gelir elde edilmiştir. Bükrüce Mahallesinde 6 çiftçimiz Sırıklı Mahallesinde ise 1 çiftçimiz ile proje yürütülmektedir. Bu çiftçilerimizle yürütülen proje kapsamında özel bir firma ile çalışılmakta olup ilgili çiftçilerimizin organik adaçayı yetiştiriciliği sertifikaları dağıtımı yapılmıştır. Bükrüce mahallesinde yapılan adaçayı bitkisinin çiftçilerimiz açısından alternatif bir ürün olması, iklim ve toprak şartlarına adapte olması, iyi gelir getirmesi ve Pazar sorununun bulunmaması, yetiştiricilik maliyetlerinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı üreticilerimizin adaçayına talebini arttırmıştır. Bu çerçevede İl Müdürlüğümüzce 150 dekar adaçayı, 30 dekar lavanta projesi hazırlanarak takibi yapılmaktadır.

Projeye dâhil olan üreticilerden Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Dede projeden memnuniyetini dile getirerek “susuz tarım şartlarına sahip bölgede çiftçilerin önünü açan projelere imza atan İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerimize çiftçilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.” dedi.