Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, yüzde 95’lık bölümü tamamlanan Pamukkale Tüp Geçidin de ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

255 metre uzunluğunda, 8,5 metre derinliğinde ve 7 metre genişliğindeki geçitte sağ ve sol bölümlerin ilk kez Denizli’nin doğal taşı travertenle kaplandığını, geçidin içerisine asfalttan önce ilk kez beton döküleceğini, geçidin üst bölümlerinin köşeli değil de oval olarak inşa edildiğini ve geçit ve çevresinde 250 bin metre küplük hafriyat çalışması yaparak 50 bin metre karelik alan elde ettiklerini ifade eden Başkan Yardımcısı Güngör, “Yılda 2 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırlayan turizmimizin göz bebeği Pamukkale’ye ulaşımı daha kolay sağlamak için 100 gün önce ‘Pamukkale Tüp Geçidi’ inşaatını başlattık. İnşaatımızın büyük bölümü tamamlandı. Önümüzdeki günlerde trafiğe açacağız. Tüp geçidimiz 2 milyon 842 bin lira bedelle ihaleyi alan İBM İnşaat tarafından yapılıyor” dedi. Kayhan Tüp geçidine göre Pamukkale Tüm Geçidinin daha farklı yapıldığını ve ilklerin Pamukkale geçidinde uygulandığını belirten Başkan Yardımcısı Güngör, “Pamukkale tüp geçidinde ilk kez kentimizin travertenlerini kullandık. Geçidin iç bölümünde sağ ve sol bölümlere 5 metre yüksekliğinde bin 300 metre kare travertenle kapladık. Geçidin zeminine de asfalt kaplama yapmadan beton dökümü yapacağız. Sıkıştırılan betonun üzerine asfalt dökülecek. Bu uygulamamız da kentimizde bir ilk olacak. Pamukkale geçidinin çevresinde bulunan tepe tıraşlanarak 3 metre 60 santimetre seviyesine indirildi. Bölgede 250 bin metre karelik hafriyat çalışması yaptık. Tepe üzerinde bulunan DSİ’ye ait çürük boş binada çalışmalarımız kapsamında yıkıldı. Hafriyat çalışması yaptığımız bölgede 50 bin metrekarelik büyük bir alanımız oldu. Geçidimizin çevresi park ve bahçeler müdürlüğümüz tarafından yeşillendirilecek. Ankara’dan Denizli’ye gelenler DEDA Düğün Salonu bölgesinden itibaren yeşil kuşakla birlikte kente giriş yapacak. Tüm geçidi kullanan yerli ve yabancı konuklarımızda mükemmel bir çevre ve peyjaz düzenlemesi arasında yolculuk yapacaklar” dedi  

Tüm sistemler kuruldu

Pamukkale Tüp Geçidinin yapımı sırasında ileriye dönük tüm alt yapı çalışmalarının da yapıldığını bundan sonra bölgede kazı çalışmasının olmayacağını belirten Başkan Yardımcısı Güngör, “Geçidimizin etrafına içme suyu yağmur ve kanalizasyon şebekemizi döşedik. Şu an kullanılmasa da ileride ihtiyaç duyulduğunda hiçbir kazı çalışması yapmadan sistemler kullanıma alınabilecek. Geçidin içinde de yağan yağmur sularının birikmemesi için lagarlar ve su tahliye bölümleri hazırlandı. Yağan yağmur suları bu bölgelerden tahliye edilecek. Geçidin iç bölümlerinin aydınlatma ve havalandırma bölümleri de tamamlandı. Eskihisar Mahallesi, Ankara yolu ve Pamukkale geçiş yolları ile çevre yoluna tüp geçidimizin bağlantıları ve kavşak sistemleri yapıldı. Geçidimiz ile birlikte Ankara Asfaltının Pamukkale geçişi bölümlerinde bulunan kavşak sistemi ve trafik ışıkları da tamamen ortadan kaldırıldı. Sevindik Köprülü kavşağından itibaren kent çıkışına kadar artık trafik ışıkları olmayacak. Yayalar içinde polis lojmanları bölgesinde bir üst geçit yapımı işine başlanacak.” Dedi.
   
Pamukkale Tüp Geçidi

Pamukkale Tüp Geçidi, Denizli-Ankara karayolunun Pamukkale yol ayrımına yapıldı. Geçit kullanıma açıldığında bölgedeki şehir içi ve şehirlerarası yoldaki trafik akışı daha güvenli hale gelecek. Kayhan'dan sonra Denizli'nin ikinci tüp geçidi olan Pamukkale Geçidi üç şerit geliş gidiş olan Denizli-Ankara karayolunu daraltmayacak şekilde inşa edildi. Denizli yönünden Pamukkale yoluna ulaşımı sağlayacak geçit önümüzdeki günlerde açılacak. Ankara yönünden Pamukkale'ye gidecek sürücüler ise ışıklara takılmadan geçiş yapabilecek. Ankara –Denizli, Denizli – Ankara Karayolunda da Pamukkale Tüp Geçidi ile birlikte trafik ışıkları tamamen kaldırıldı. Böylece sürücüler trafik ışıklarına takılmadan bölgeden rahatlıkla geçiş yapabilecek.