Denizli’de pamuk tarlalarını bozup meyve yetiştirmeye başlayan Irlıganlı Mahallesi’nde ihracata gitmeyen narların suyu ve ekşisi yapılmaya devam ediyor. Litresi 35-40 TL’ye satılan nar ekşisinin yapımının zorluğuna haberdenizli.com olarak şahit olduk. 
Hafta sonunda yolumuz Denizli’nin Pamukkale ilçesi Irlıganlı Mahallesi’ne düştü. 5 yıl öncesine kadar pamuk tarlalarının hakim olduğu Irlıganlı mahallesinde pamuk tarlaları yerini nar, ayva, armut, üzüm, erik bahçelerine bıraktı. Irlıganlılı vatandaşlar da hallerinden memnun, bereketli topraklarda doğdukları şanslı olduklarını söylüyorlar.
Irlıganlı’da evlerinin önünde nar suyu ve ekşisi yapan, Butik Pastacılar ve Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Nahide Erkan ve eşi Talip Erkan’ın evine misafir olduk. En iyi ihracat narlarının Irlıganlı bölgesinden çıktığını belirten Nahide Erkan, Irlıganlı’da bu yıl nar üreticisinin rekolteden ve fiyatlardan memnun olduğunu söyledi.
BİRİNCİ KALİTE NARLAR İHRACATA GİDİYOR
300 gram ve üzeri gelen birinci kalite narların ihracata gittiğini belirten Erkan, “İhracata giden narlar bazen 1 kilogramın üzerinde oluyor. İkinci kalite narlar, marketlerde de satılmaya başlanan poşetleyip vakumlanan tanelik nar, üçüncü kalite ürünler de meyve suyu fabrikalarına ve bizim kendi imkanlarımızla yaptığımız nar suyu ve ekşisine gidiyor. Nar tatlanmadan ekşisi, tatlandıktan sonra da nur suyu yapılıyor.” dedi.  
İHRACAT NARLARI MANİSA VE ANTALYA’YA GİDİYOR
İhracata gidecek narları alan tüccarların işlerini kendilerinin gördüğünü belirten Talip Erkan, “İhracat ürünlerinde tüccarlar işlerine bizi hiç karıştırmazlar, işçileriyle bütün işlemleri kendileri yapar. Biz sadece bahçeden dışarı traktörle çıkarırız, eğer kamyon bahçeye girerse o zaman biz hiç dokunmayız. Denizli’den maalesef ihracat olmadığı için, ihracat ürünleri genelde Manisa Alaşehir ya da Antalya’ya gidiyor. Alaşehir ve Antalya’da narların seçimi, paketlemesi yapılıyor, daha sonra yurt dışına gidiyor. Keşke Denizli’de bir tesisleşme ve ihracat işi olsa da direk buradan yapsak.” dedi.
Bu sene özellikle hem rekoltenin hem de fiyatların kendilerini memnun ettiğini belirten Erkan, “Bazı vatandaşlar narlarını götürü yani pazarlık usulü verdi. Bazıları da 1.75 TL’den ürünlerine alıcı buldu. Hicaz narı için Irlıganlı, Eldenizli, Küçükdere ve Kocadere bölgesi daha elverişli, ihracat ürünlerinin çoğunu bu bölge karşılıyor. Soğuk havalarda da en fazla dayanan nar tipi olarak bu bölgenin narı gösteriliyor. Antalya, Aydın ve Nazilli’de de narcılık yapıyor ama bu kaliteye ulaşamıyor. Onun için ihracatçılar bu bölgenin narını tercih ediyor. 3 hafta önce gelseydiniz tırlardan araç koyacak yer bulamazdınız.” dedi. 
‘NAR’DA İYİ TARIM UYGULAMASI VAR
Irlıganlı’dan çıkan narın yıllık 50 bin ton civarında olduğunu belirten Talip Erkan, “Nar üretiminde Denizli Tarım İl Müdürlüğü’nce takibi sağlanan iyi tarım uygulaması var. İlaçlarımız kontrollü bir şekilde karnelerimize işlenip veriliyor.” dedi.
Menisküs, romatizma, kollesterol, şeker gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini, bir çok rahatsızlığının nar ile meşgul olurken geçtiğini söyleyen 67 yaşındaki Binnaz Erkan bu yıl 700 Litre nar ekşisi yaptığını belirtti. Bu işin ustası olduğunu öğrendiğimiz Binnaz Erkan’ın tecrübelerini çocuklarına aktardığını gördük. Nar ekşisinin fiyatını duyduklarında çok pahalı diyenler, çektiğimiz zahmeti görünce bize hak veriyorlar. Nar ekşisi için bahçeden toplanan narların tanesi çıkarıldıktan sonra çuvallara yerleştirilir. Daha sonra çiğnenir ve suyu çıkarılır. Suyu da ocaklarda 7 saat boyunca kaynatılır. Sofralardan eksik ekmediğiniz nar ekşisi olarak sizlere sunulur. 5 kilo nardan 1 litre nar suyu, 4 litre nar suyundan 1 litre ekşi çıkıyor. Aslında bu sene biz ekşi ve su yapmayı düşünmüyorduk. Allah’tan iyi para etti. Bunu alıştırdığımız müşterilerimize, sevdiklerimize veriyoruz” dedi.
Irlıganlı Mahallesi’nde üretici nardan maksimum şekilde yararlanıyor. İhracata giden birinci kalite narlardan sonra ikinci kaliteler tanelik olarak marketlerde satılıyor. Üçüncü kalite olanlar ise meyve suyu, nar suyu ve ekşisi yapılıyor. Taneleri ezilip suyu çıkarıldıktan sonra çuvalda kalan posası hayvanlara yem olarak veriliyor. Kabukları kışın yakacak olarak kullanıyor.