Milli Eğitim Bakanlığı'nda yeni düzenlemeye göre öğrenciler, ortaöğretim kurumlarına yerleşmek için 8. sınıfta SBS'ye girecek. Bu kararla 3 yıl önce liselere girişte 'öğrencilere 3 şans vermek için' kaldırılan tek sınavlı (OKS)  döneme geri dönülmüş oldu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve SBS ilgili yeni düzenlemelere ilişkin bilgi vermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Tevfik İleri Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Çubukçu'nun açıkladığı yeni sınav sistemine göre SBS 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacak. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayacak öğrenciler sadece 8. sınıfta sınava girecek. Ancak bu yıl 6. sınıfta olup sınava girmiş olanlar 7. ve 8. sınıflarda da SBS'ye katılmaya devam edecek. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrenciler de 8. sınıfta sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler. Yeni sistemde öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmede yüzde 30 etki edecek. Öğrencinin SBS'den aldığı puan ise yerleştirmede yüzde 70 oranında etkili olacak. Ayrıca 4 yıl içinde genel liselerin tamamı Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülecek. Dönüşüm tamamlandıktan sonra fen ve sosyal bilimler dışındaki liselere öğrencilerin ilköğretimdeki başarısına göre yerleştirilmesi planlanıyor.

Sınava odaklı sistemin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Bakan Çubukçu, 3 sınavlı SBS'nin okul dışı kaynaklara yönelimi artırdığı ve 11-14 yaş aralığındaki çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği konusunda fikir birliği olduğunu kaydetti. SBS'nin olumsuz etkisine öğrencilerin 'sınav odaklı yaşamaktan sosyal etkinliklere vakit ayıramamaları'nı örnek gösteren Çubukçu, "Yeni sistemle öğrencilerimizi sınavdan değil ama sınav odaklı bir sistemden, aşırı stres ve kaygıdan uzaklaştırmış olacağımızı ümit ediyorum." dedi.