Hz İbrahim uzun yıllar çocuk sahibi olamaz. Çok dua eder “Allah’ım bana salih bir evlat ver.” Hanımı ve kendisi yaşlı olmalarına rağmen meleklerden İsmail’in müjdesini alırlar. Tabi büyüklerin imtihanı büyük olur. İsmail daha çocuktur Hz İbrahim “Evladım der rüyamda seni kurban etmeye giriştiğimi görüyorum sen ne dersin bu işe?” “Babacığım Allah sana ne emrettiyse onu yap benim dayanıklı olduğumu göreceksin” der İsmail. Saffet suresinde olayın sonu şöyle anlatılıyor: ayet 103-107 ”Her ikisi de Allah’ın emrine teslim olup İbrahim oğlunu şakağı üzere yere yatırdı, Biz de ona ey İbrahim rüyanın gereğini Allah’ın emrini yerine getirdin biz seni bundan muaf tuttuk affettik, bu büyük bir imtihandı oğluna bedel sana bir kurbanlık verdik. Biz iyileri işte böyle ödüllendiririz. Selam olsun İbrahim’e ‘Selamün ale İbrahim” Namazların son oturuşunda okuduğumuz salavatlar Peygamberimizle birlikte Hz İbrahim’e de getirilir.

Kurban olayı Hz İbrahim ve evladı tarafından bizlere verilen çok hikmetleri içeren bir derstir. Kurban ibadetinde çok hikmetler var. Çok sevdiğin bir şeyden Allah için vazgeçmek onu kurban etmek Allah sevgisini her şeyin üstünde tutmak, fedakarlık imtihan gibi. Zamanımızda ise bizim için Kurban bir imtihan haline geldi, kurban mevsimi yaklaşınca düşünmeye başlıyoruz acaba bu sene ne yapsak? Tatile mi gitsek, bir yere mi bağışlasak, pahalı mı acaba, büyük mü alsak küçük mü alsak kim uğraşacak derken unutulmaya başlayan bir ibadet. 
Hayırlı işlerin muzır manileri çok olduğundan bayram yaklaştıkça engeller çıkmaya başlar. Niyetimiz zayıfsa biraz da kararsızsak ibadetin hakkını veremez vicdanen rahatsız oluruz. Bir çaresini bulmalıyız evimiz müsait değilse şartları zorlamalı belki yakın bir köyde bir beldede kurbanımızı kestirmeliyiz. Yasakları çiğnemeden hijyen kurallarına uyarak dikkatli bir şekilde ibadetimizi yerine getirebiliriz. Ailecek pikniğe gideceğimiz zaman bile özen gösteriyoruz hiç bir şey eksik olmasın uygun bir yer bulalım diye. Biraz dikkat ve özen gösterirsek kurbanımızı hatasız kesebilir kestirebiliriz. Elbette biraz yorulacağız hem maddi yönden hem de bedensel fedakarlığımız olacak. İbrahim evladıyla imtihan oldu bizler de Kurban’la imtihan oluyoruz. Kendimizi imkanlarımızı zorlayalım. İbadetler alış veriş gibi olmaz Allah’ın emrini yerine getirirsin ona soramazsın ki karşılığında ne vereceksin. Bu O’na yakınlaşmaya bir vesile olur. İnsan sevdiğine bir hediye götüreceği zaman acaba neyi sever neden hoşlanır diye düşünmez mi? Kurban da Allah’a sunulan bir hediyedir. 

Hac suresinde “Biz her ümmete kurban ibadetini koyduk ki Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanları keserken Allah’ın adını ansınlar” buyrulmuş. 

Kevser suresinde ise “Rabbike venhar” Rabbin için kurban kes emredilmiş. Modern hayat her şeye baskın geliyor bizi sıkıştırıyor adetlerimizi ibadetlerimizi unutturuyor. Her şey değişse medeniyet uzaya ülke bile kursa kulluğumuz ve Allah’ın karşısındaki acizliğimiz değişmiyor. Ailemizle beraber Allah’a kulluk tavrıyla kurbanımızı usulüne göre keselim. Çocuklara bunun mantığını anlatalım. Kurbanda yapılan usul hatalarını nazarlara verip insanları soğutmayalım aksayan yerleri düzeltelim. Nasıl trafik kazaları oluyor diye kimse araba sürmekten vazgeçmiyor yollar trafiğe kapatılmıyorsa, Hz Adem’in iki evladından beri gelen bu ibadeti ihmal etmeyelim. Sırlarla dolu bu ibadetin kıymetini bilelim, madem Allah için kıymetlidir namaz oruç terkedildi Kurban ne olacak demeyelim. Her ibadetin cennete açılan ayrı kapılar olduğunu bilelim. Belki Allah için yaptığımız bu ibadet bizim kurtuluşumuza vesile olacağı gibi sağlık huzur ve işlerimizde bereket sağlayacağına inanalım. Kurbanı ibadetin kulluğun ruhuna uygun yapalım bütün safhalarında alırken parasını öderken taşırken keserken dağıtırken yerken hepsinin ibadet ve sevap olduğuna inanalım “Kestiğiniz kurbanların etleri ve kanları Allah’a ulaşmaz Ancak sizin takvanız saygınız samimiyetiniz dualarınız Allah’a ulaşır” ayetteki İlahi buyruğa uyup Allah’ın rızasını hedefleyerek kulluğumuzu yerine getirelim.

İsmail’in kurtuluşunu sağlayan bu bayramın insanlığa ve milletimize huzur bereket getirmesi için dualar edelim.