Denizli’de evli üç çocuk annesi 46 yaşındaki Kevser Parın, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Denizli Şubesinden aldığı 700 liralık mikro kredi ile kendi işini kurdu. Aldığı kredi ile işyeri kiralayıp malzeme alan Parın, börek evi, tost ve çay salonu açtı. 48 yaşındaki SSK emeklisi eşi Mehmet Parın’ı da yanına yardımcı olarak alan Parın, önümüzdeki yıl işyerini büyütmeyi düşünüyor. Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ve Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Merkez Müdürü Müberra Karakoç, Parın’ı Kayalık Caddesi üzerinde açtığı ‘Nazar Börek Evi Çay ve Tost Salonu’nda ziyaret etti. Vali Yardımcısı Ertekin ve Merkez Müdürü Karakoç’a yaptığı saç böreklerinden ikram eden Parın, saç böreklerinin tanesini 1 liradan satan Parın, tost ve çay satışlarıyla para kazanmaya da başladığını söyledi. Yıllarca evde çocuk büyütüp, ev işleriyle uğraştığını, kendi işini kurmanın hayaliyle yaşadığını belirten Parın, “Saç börekleri yapmayı annemden öğrenmiştim. Evimde de zaman zaman saç börekleri yapıyordum. Arkadaşlarımdan mikrokrediyi duymuştum. Benim gibi kendi işini yapmak isteyen 4 bayan arkadaş daha bulup gurubumuzu oluşturduk. Yaptığımız kredi başvurusu kabul edildi. Kişi başı 700’er lira kredi aldık. Aldığım kredi ile önce işyerimi kiraladım. Kalan parayla masa sandalye ve börek malzemeleri aldım.” Dedi 

Böreklerin içini evimde hazırlıyorum

Bir gün önceden aldığı börek malzemelerini sabah 06.00’da evinde hazırlayarak 07.00’de işyerini açtığını ve gün boyunca hazırladığı malzemelerle saç böreği, katmer ve tahinli hamur işleri yaparak sattığını dile getiren Parın, “İş yerim gün içinde müşterilerin yoğun ilgisi nedeniyle sıkışık oluyor. Bende sabah erken kalkarak evimde gün boyunca yapıp satacağım böreklerin içlerini hazırlıyorum. Sabah kahvaltıda börek yemek isteyenlere sıcak börek veriyorum. Telefonla siparişler gelmeye başlayınca SSK emeklisi eşim Mehmet Parın’ı da yanıma aldım. Karı koca birlikte çalışıyoruz. Ben ocağın başında börekleri hazırlayıp pişirirken eşimde paket servisine çıkıyor, işyerimize gelen müşterilerimize servislerini açıyor. Kendi işimin patronu olmak en büyük hayalimdi şimdi hayalim mikrokredi ile gerçeğe dönüştü. İşlerim böyle iyi giderse önümüzdeki yıl işyerimi büyütmek istiyorum. Evim ve işyerim kira sadece eşimin emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyorduk. Mikrokredi ile açtığım işyerimden aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Aldığım 700 liralık krediyi haftada 17,5 lira ödeyerek 46 haftada faizsiz olarak geri ödeyeceğim. İşyerimde haftalık ödememi çok kolay çıkartıyorum ” dedi.

Denizli kadını da girişimci ruha sahip

Denizli’nin insanının çok çalışkan ve girişimci ruha sahip olduğunu belirten Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ertekin, kadın erkek Denizlililere imkân sunulursa başaramayacakları işin olmadığını söyledi. Denizlili kadınların her yaş ve eğitim düzeyinde müteşebbis ruhunu taşıdığını dile getiren Ertekin, “Mikrokredi kendi işini kurup para kazanmak isteyen kadınlarımız için çok büyük bir proje. Bu projeden yararlanıp, kendi işini kuran bayanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Kredi 5’er kişiden oluşan kadın gruplarına verildiği için kadınlarımız arasında küçük birlikteliklerde kurulmuş oluyor” dedi. Türkiye Grameen Mikrokredi Programın bir yıldan bu yana Denizli’de uygulandığını belirten Merkez Müdürü Karakoç’ta, “Bir yılda 810 kadınımıza yaklaşık 600 bin lira tutarında kredi verdik. 20 bayanımızın dosyasını da inceliyoruz. Ege Bölgesinde Denizli olarak kredi vermede Aydından sonra ikinci sıradayız. Kadınlarımız aldıkları kredilerle genellikle iç çamaşırı satışı, boncuk ve takı satışları, el örgüleri, el işleri gibi faaliyetlerde kullanıyorlar. Krediyi kullanarak kendi işini kuran kadınlarımızda var. Kredimizin geri ödemesi haftalık ve çok küçük miktarlar olduğu için verilen kredilerin geri ödenmesinde de sıkıntı çekmiyoruz. Bizim sistemimizde faizde olmadığı için kadınlarımız yoğun ilgi gösteriyor” dedi.