Hadi bakalım hepimiz eve tıkıldık kaldık. Ümidimizi kesecek miyiz? Hayır hayata daha sıkı bağlanacağız.

Karantina günlerini değerlendirip, virüs tehlikesinin geçtiği, rahat günlere hazırlık yapacağız. Doğduğundan bu yana ilgilenemediğimiz çocuklarımızla daha çok ilgilenip dolu dolu yaşayacağız. Eşlerimizle daha çok muhabbet edeceğiz. Kitap okuma alışkanlığı olmayanlar kitap okumaya başlayacak. Bazı günler televizyonu kapatıp çocuklarımızla tabu oynayacağız. Onların saçlarını tarayacağız. Onlara, ‘biz yatıyoruz artık siz de yatın’ deyip yatmak yerine onları uyutuncaya kadar başuçlarında hikayeler okuyacağız. Her şeye inat gülmelerimiz daha çok çıkacak. 

‘Bizim zamanımızda…’ ‘bir keresinde…’ ‘ben sizin yaşınızdayken…’ diye başlayan cümlelerle başımızdan geçen unutamadığımız olayları anlatacağız. Yatmadan dualarımızı beraber edeceğiz. Unuttuğumuz ne kadar güzel ezberimiz varsa onları tekrar edeceğiz. Haftada bir ‘Cuma’ları aradığımız büyüklerimizi daha sık arayacağız.
Kahvaltıyı hep birlikte yapacağız, öğle yemeklerini ikindi vaktine kaydırıp akşam yemeğini kaldıracağız. Gündüzden belirlediğimiz filmi akşam hep birlikte izleyeceğiz. Bu filmleri seçerken çizgi filmleri de sıraya koyacağız. 

‘Biz çalışamıyoruz, nasıl geçineceğiz sen ne anlatıyorsun’ diyenler olabilir. Ama yapacak bir şey yok mecburi istikamet bir süre böyle yaşayacağız. Harcamalarımızı en asgari düzeyde yapacağız. Marketten, manavdan aldığımızı bir günde yersek elbette sıkıntı çekeriz. Her şeyi idareli kullanmaya dikkat edeceğiz. 

Belli bir kazancımız maaşımız yoksa ne yapalım? 

İnternet herkesin elinin altında, sosyal medya, youtube elinizin altında, internetten para kazanan insanlar ne yapıyorsa siz de onu yapmaya çalışın. Neyin nasıl yapıldığı en basit bir olayda bile videosuyla mevcut. Elinizde bir ürün varsa onu internetten pazarlamayı düşünün. 

Bir ürünü olmayanlar ne yapsın? 

Onlar da ne tür bir bilgiye sahipse, bir youtube kanalı oluştursun her gün video çeksin yayınlasın, bu şekilde para kazanmaya çalışsın. Çocuklarımızın devamlı izlediği oyun videolarını çekenler nasıl para kazanıyor sanıyorsunuz. Siz videosunu izledikçe onlara ufak bir ücret düşüyor. Ne kadar çok izlendi o kadar para kazanıyorlar. 

Bunları derken üretimin şart olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu üretim bazen bir patik, kazak, çorap bazen de tarlanızdan aldığınız ceviz badem vb. olabilir.

Hacca Umreye gitmek güzel bir duygu, parası olan gidiyor zaten; İyi güzel gittin geldin, evden çıkmayıver olmaz mı? Böylelikle insanlar da tedirgin olmaz. Mübarek yerlerde yaşadığın duygusal atmosferi evinde devam ettir. İnsanlar seni görünce korkuyor, acaba… diyor. İnandığın mukaddesat uğruna evinde dur, bizler ‘dünya hacıyla hocadan bozulur’ sözleriyle büyüdük milletin ağzına bir laf da sen verme!

Sağlıklı ve özgür günlere kavuşmamız ümidiyle… Saygılar