Araştırmacı tarihçi yazar Talha Uğurluel, Türkiye’de çevrilen bazı dizilerde tarihten esinlenme değil, hakaret olduğunu söyledi. Uğurluel, Denizli Armoni Hanımlar Derneği’nin Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Okullarının Bahçesi’nde Yatan Yiğitler, Tarihte Eğitime Gönül Verenler” adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Osmanlı tarihinde önemli görevler üstlenen bir çok devlet adamının eğitim hizmetlerine büyük önem verdiğini ifade eden Uğurluel, verdiği örneklerde bu kişilerin daha sonra yaptırdığı okulların bahçelerine gömülmek istediğini anlattı. Osmanlı’da köle anlayışının batıdan çok farklı olduğunu belirten Uğurluel, “Bir çok köle devletin en üst makamlarına kadar ulaşmış bir kısmı ise sadrazam olmuştur. Günümüzde köle deyince ‘Köle Isaura’ akla geliyor. Belçika’da suni dev kanallar görürsünüz bu kanalar Avrupa’ya getirilen kölelere tarafından yapılmıştır. Bizde satın alınan köle kendi çocuğu gibi yetiştirilir. Devletin her makamına gelebilir.” dedi.
Son dönemde Türkiye’de çevrilen tarihi dizilerdeki karakterlerin Osmanlı idaresi ve yaşama şekliyle en ufak bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Uğurluel şunları kaydetti: “Mesela Darüssaade ağaları var. Bunlar Mekke ve Medine’de Şeyhülharemlik yapmış kişilerdir. Bunlar çok özel insanlardı. Hayırsever oturmasını kalkmasını bilen Peygamber Efendimizin(S.A.V) bir çok kimse sokulmazken bunlar girebilirlerdi. Şimdi bu kimseleri ne tür karakterlerde gösteriyorlar çok yazık. Hacı Beşir Ağa bunlardan birisidir. Bunları karakterini oynayan kişiler yürüyüşü bayan mı erkemi belli değil. Bir zencide bulamamışlar beyaz yapmışlar. Benzeri bir filim olan İngiltere’de yayınlanan Tudors dizisinin başlangıcında ‘Bu dizinin tarihle hiçbir alakası yoktur’ diyor. Bunu yap başımla beraber. Ama sen ‘tarihten esinlendik’ dersen biz tepki gösteririz. Neresinden esinlendin? Hangi yamukluğunu gördün de esinlendin? Ne rengini, ne tavrı yapmışsın. Bu dizilerde bir esinlenme yok, Osmanlı tarihine hakaret var. Osmanlının Eyüp Sultan’ın yanına kabrini yaptığı bir insanın nasıl biri olduğunu bir düşünün Allah aşkına.”
Talha Uğurluel, Osmanlı’nın yaptığı eğitim hizmetlerini bugün dünyanın dört bir tarafında Türk okullarında fedakâr öğretmenler tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Denizli Armoni Hanımlar Derneği Başkanı Muradiye Koyu, eğitim hizmetlerine destekte bulunan kişilerin eşlerine plaket verdi.