Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Süleymanlı köyünün adını alan Süleymanlı Yayla Gölü'nün, mesire alanı düzenlemesi ve "Biyolojik Çeşitlilik Araştırma" projesiyle yayla turizmin önemli merkezlerinden birisi olması planlanıyor. Tamamı yağmur sularının toplanmasıyla oluşan göl, yeni düzenlemelerle bilimsel olarak da araştırılacak. Buldan bölgesinde Tripolis antik kentinin gün ışığına kavuşturulması projesinden sonra Süleymanlı Yaylası da “Süleymanlı Yayla Gölü” projesiyle turizme kazandırılacak.

Projeyi uygulayacak olan Turunç Peyzaj Tasarım firmasını yetkilileri, Denizli Valisi Abdülkadir Demir’i makamında ziyaret ederek, çalışma yöntemi ve esasları hakkında bilgi verdi. Ziyarete firma yetkilileri Rabia Nurhan Dündar ve Seda Yıldız, proje sorumlusu Prof. Dr. Ali Erdoğan, biyolog Doç. Dr. Ramazan Süleyman Göktürk, CBS ve veri tabanı uzmanı Doç. Dr. Namık Kemal Sönmez, hidrojeoloji mühendisi Dr. Hayati Koyuncu, biyolog Dr. Tamer Albayrak ve projede görev alan yetkililerle Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Hamdi Akan katıldı.

Vali Demir, ziyarette yaptığı konuşmada Süleymanlı Gölü’nün sazlarla kaplı, çok değişik flora ve faunanın yer aldığı önemli bir sulak alan olduğu, Buldan'la bütünleştiğini ve bu yere çok önem verdiklerini söyledi. Gölün etrafında günübirlik piknik yapıldığı ve Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire yeri olarak planlandığını belirten Demir, Buldan Belediyesi tarafından bu alanda koruma amaçlı imar planının yapılmakta olduğunu kaydetti. Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Sulak Alan Yönetim Planı kapsamında, Süleymanlı Yayla Gölü Sulak Alan Alt Havzası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma işi tamamlandıktan sonra yönetim planı da yapılarak, bilimsel olarak gerekenlerin ortaya koyulması gerektiğini ifade eden Demir, ekibine başarılar dileyip her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla 2000 yılında 1. derece doğal Sit olarak tescil edilen Süleymanlı Yayla Gölü, Denizli’ye 55, Buldan’a 8 kilometre mesafede. Bin 150 metre râkımlı ve 50 hektarlık alanı kaplayan göl, su kuşları ve leylek gibi kuş türlerini barındırarak, nilüfer ve bazı sucul bitki türlerini bulunduruyor. Süleymanlı Yayla Gölü Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi 180 gün sürecek. Daha sonra bu doğal kaynağın barındırdığı biyolojik ve ekolojik sistemler araştırılacak, mesire alan düzenlemeleri yapılarak yayla turizmine kazandırılacak.