Denizli’nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden sudan koyun geçirme yarışlarında koyunlar çobanlarının arkasından suya atlarken, bu yılki yarışları UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz da takip etti. 
Denizli’nin Çal ilçesinde 8 asırdır devam eden sudan koyun geçirme yarışları bu yıl yine renkli görüntülere sahne oldu. Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi’nden geçen Büyük Menderes’te yapılan yarışlara Denizli Valisi Abdülkadir Demir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz ve binlerce vatandaş katıldı. 8 asır önce bir çobanın ağanın kızına aşık olmasının ardından ağanın kızını ancak koyunları sudan geçirmesi halinde vereceği ile ilgili hikayeden yola çıkarak yapılan yarışlara bu sene özellikle fotoğraf sanatçıları büyük ilgi gösterdi. Yüzlerce fotoğrafçı çeşitli bölgelerden fotoğraflar çekerek sudan koyun geçiren çobanların fotoğraflarını çekti.
Sudan koyun geçirmek için hızla toprak alandan gelen çobanlar önce kendileri suya atladı. Daha sonra çıkardıkları seslerle koyunlarının da suya atlamasını bekleyen çobanlardan bazıları başarılı oldu. Boyalı olan koyunun suya atlamasının ardından diğer koyunlar da suya atladı. Bazı çobanlar ise gösterdikleri tüm çabaya rağmen koyunlarının suya atlamasını başaramadı. Bu yıl özel olarak davet edilen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Şeref Poyraz de protokoldeki yerini aldı. Sık sık fotoğraf çeken Poyraz, yarışları dikkatle izlediğini söyledi. Çok güzel bir kültürün yaşatıldığını kaydeden Poyraz, ‘’Bu sene buraya davet edildim. Etkinliği gözlemliyorum. Bu yapının nasıl olduğuna bakıyorum. Bununla ilgili bizim yapacağımız bir şey olursa da yapacağız. Etkinlik gayet olumlu’’dedi.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise çobanın aşkına saygı yarışlarının çok güzel geçtiğini belirterek, "Çobanın ağanın kızına olan aşkının hikayesini biz de burada yaşatıyoruz. Bu olay çobanlar arasında dayanışmayı artırıyor. Bu olay günümüze kadar geldi. Şimdi de kutlamalarını yapıyoruz" dedi.

"İSPANYA’NIN BOĞA GÜREŞLERİNE RAKİP OLACAĞIZ"
Bu yarışların UNESCO’ya girmesi ile ilgili 3 yıldır çalışmaların devam ettiğini ifade eden Akcan, "Yaşayan kültür varlıklarımız adı altında bu olayın da UNESCO’ya girmek için çalışıyoruz. Bu gün de temsilci burada. Temsilci beğendiğini söyledi. Eğer UNESCO’ya girersek bu yarışların daha büyüğünü yapacağız. Nasıl ki İspanya boğa güreşini yaparak turizm yapıyorsa biz de bu şekilde turizmimizi canlandırabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız" diye konuştu.