ANTALYA (CİHAN)- Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan müzik aletleri ustası, sipsinin sesini zurna aksanı ile birleştirerek daha güçlü hale getirdi. Sipsi ustası ve virtözü Fehmi Şanlı, köy düğünlerinde sipsi sesinin daha gür çıkması için sipsi ile zurnayı birleştirdiğini söyledi.
Sipsi ve zurnanın birleşiminden yaptığı yeni müzik aletine 'Sipzur' ismini verdiğini belirten Şanlı, yeni müzik aletinin sesini en çok İskoç ve İskandinav ülke turistlerinin sevdiğini kaydetti.
Yeni müzik aleti ile Manavgat Şelalesi'ne gelen turistlere yöresel Türküleri seslendirdiğini belirten Şanlı, Noveç ve İsveçli turistlerin ismini kendi verdiği Sipzur müzik aletinin sesini çok sevdiğini belirtti.
Sipzur'la bütün yöresel türküleri seslendirdiğini belirten Şanlı, sipsi eşliğinde çaldığı 'Kezban Yenge', 'Sarı Gelin', 'Cemilem', 'Hatçem', 'Zahidem', 'Ümmüm', 'Hadi Gari Sen de Gel', 'Gün Batarken' ve 'Karlı Dağlar' parçalarını yeni aletle deneme çalışması yaptığını ve büyük oranda da başarılı olduğunu kaydetti.
Şanlı, "Sipsi ile zurna karışımı yaptığım müzik alet İskandinav turistlerden büyük ilgi gördü. Yeni müzik aletini 20 liradan satıyoruz. Norveç, İsveçli ve İskoçyalı turistler Sipzur ismini verdiği müzik aletinin çıkardığı sesi kendi müzik kültürüne yakın görüyor." diye konuştu.
Şanlı, 2 müzik aleti karışımı olan 'Sipzur'u dut, ceviz ve gül dalından imal ettiğini sözlerine ekledi.
CİHAN