Denizli’nin Çal ilçesinde yapılacak Sudan Koyun Geçirme Yarışı için yanlarına koyunları alan Çal ilçesi protokolü, Denizli’nin Delikliçınar Meydanı’nda vatandaşların şaşkın bakışları arasında yürüdü.
Denizli’nin Çal ilçesinde yıllardır süren Sudan Koyun Geçirme Şenliği gelecek hafta sonu Çal ilçesinin Aşağıseyit köyünde yapılacak. Koyunların çobanlarıyla birlikte suya atlaması ve karşıya geçmesi ile ilgili yarışmayı her yıl binlerce kişi izliyor. Her yıl yapılan ve binlerce insanın akın ettiği etkinlik için Çal ilçesi protokolü ilginç bir etkinlik düzenledi. Denizli’de yaşayan vatandaşların ilgisini çekmek için Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ve Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı’nın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri, Denizli’nin en işlek yeri olan Delikliçınar Meydanı’nda koyunlarla birlikte yürüdü. Vatandaşların şaşkın bakışları arasında boyalı olan ve süslenen koyunlarla birlikte yürüyen protokol üyeleri yolda gördükleri vatandaşları gelecek hafta yapılacak Sudan Koyun Geçirme Şenliği’ne davet etti. Çınar Meydanı’nda özellikle çocuklar koyunlara ilgi gösterirken, bazı çocuklar koyunların üstüne bindi.
Yapılacak şenliğin Çal yöresi için çok önemli olduğunu belirten Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, şöyle konuştu: ''9 asırdır devam eden bu geleneği bizlerde yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. 25 Ağustos günü yapılacak olan şenliğe Denizli halkını davet etmek için buralara geldik. Biz hem şenliğimizi tanıtmak için geldik hem de hayvan sevgisini canlı tutmak ve insanların yoğun yaşadığı yerlerde göstermek istedik. Zaten Sudan Koyun Geçirme yarışının başlangıcı çobanın hayvan sevgisiyle başlıyor.’’
Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ise, "Vatandaşlarımız yürürken bize büyük ilgi gösterdi. Avrupa’da olsa bunu protesto zannedebilirlerdi. Ancak insanlar bize burada sıcak ilgi gösterdi. Bizler de çok mutlu olduk. Bizler hayvan sevgisini artırmak ve bu ilişkiyi canlı tutabilmek istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı 25 Ağustos’ta Çal ilçemize bekliyoruz’’ dedi.

ÇOBANLA BEY KIZININ AŞKI

Aşağıseyit köyünde her yıl düzenlenen yarışmaya ilham olan efsane olay şöyle biliniyor: ''Bir çoban, Çal bölgesine yerleşen Oğuz beylerinden birinin yanında işe başlar. Çoban ile beyin kızı birbirlerine aşık olur. Yörede çok sevilen çoban, beyden kızını ister ancak kızını vermek istemeyen Oğuz Beyi, çobana gerçekleştirmesinin imkansız olduğunu düşündüğü bir görev verir. Bey, çobana kızıyla evlenebilmesi için 'Koyunlara 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri’nden su içirmeden karşıya geçireceksin' der. Bu şartı kabul eden çoban, koyunları su içirmeden karşıya geçirir. Çoban işi başarmasına rağmen bey yine de kızını vermez. Bey kızının aşkından hastalanması üzerine çoban yöreden kovulur, kız ise bir süre sonra ölür. Yöre halkı da o günden bu yana her yıl kendi aralarında sudan koyun geçirme yarışması yaparak, bu büyük aşka olan saygılarını gösteriyor.''