Başkan Akyol, "Şehrin değil, gönüllerin fethedildiği İstanbul'un Fethi'nin 563. Yılını iftiharla ve gururla kutluyoruz. Bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına vesile olan İstanbul'un fethi elbette ki Türk tarihi ve Türk milleti için olduğu kadar dünya tarihi ve tüm insanlık için de önemli bir tarihi olaydır. Tüm İslam âlemi için büyük bir önem taşıyan İstanbul, Hz. Peygamber'in Hadis-i Şerifindeki övgüsüne nail olabilmek için defalarca kuşatılmış, fakat İstanbul'un fethi şanlı Türk ordusu ve onun şanlı kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerine nasip olmuştur.

Bu millet dört kıtaya barış götürmüş, uygarlık götürmüş, adalet götürmüştür. Bundan tam 563 yıl önce atalarımız tarafından fethedilen İstanbul, farklı dinlerden, dillerden ve etnik kökenden insanların barış içinde yaşadığı, dünyaya örnek teşkil edecek bir toplum modelinin, birarada yaşama tecrübesinin yaşandığı bir merkez olmuştur.

Bu düşüncelerle Alemlerin Sultanı Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)'in övgüsüne mazhar olarak bizlere bu dünya kentini miras bırakan Fatih Sultan Mehmet Han'ı, O'nun kumandasındaki kahraman ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyor, İstanbul'un Fethi'nin 563. yıldönümünü kutluyorum" dedi.