Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bulunan kabartma savaşçı Denizli Horozu hakkında bilgi verdi.
2005’te bulunan Denizli Horozu’nun 1850 yıl öncesine ait olduğunu ve dostluğu simgelediğini şimdi bulunan horozun ise savaşçı özelliği bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Celal Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Buradaki çalışmalarımız yüzde 75 restorasyon yüzde 25 kazı olacak şekilde devam ediyor. Kuzey Agora Batı Protif deki kazıya ağırlık verdik. Biz burada bir kapı bulduk. Bu kapı, Batı Tiyatrosu’na geçişi sağlayan bir kapıdır. Buradaki konsollu bloklarda 2 tane kavga eden horoz vardır. Bu olay bizim için çok ilginçtir. 2005’te tapınak A’da 2 tane Denizli horozu bulmuştuk. Ama onlarda kavga olayı yoktu. Binlerce yıllık dostluğu ifade ediyordu ve Denizli’nin sembolüyle, ötüşüyle ün salan Denizli Horozuydu. Buradaki kabartmalı 2 horoz biraz daha eskidir. Yaklaşık 1900 yıl öncesine dayanıyor. Şimdi bu bölgede çok sevilen 2 horozu görüyoruz. Yapan sanatçı bu bölmede palmiye yapmıştır. Palmiye, sağdaki horozun kazandığını göstermektedir. Bu yönüyle de hem 2005’de bulduğumuz horoz kabartmaları ve hem şimdi bulduğumuz kavgacı horoz figürü horozun bu bölgede çok sevildiğini binlerce yıl öncesine dayandığını, hem Denizli Belediyesi'nin hem de Denizli Valiliği’nin sembolünün horoz olduğunu göstermektedir. Denizli Horozunun binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini ortaya çıkardık. Onları bulmak bizi çok sevindirdi.
Bulduğumuz horozdaki palmiye, hem gladyatör dövüşlerinde hem sportif yarışmalarda hem de başka yarışmalarında birinciliği ifade ediyor. Burada da gerçekten farklı şekillerde bu horozları bulmamız Denizli’de bu horozların binlerce yıl öncesinden çok sevildiğini, günümüzde de bu hayvanın sevilerek devam ettiğini gösteriyor. Denizli horozunun kaç bin yıl öncesine dayanmasını göstermesi açısından da son derece önemlidir. Şuanda çalışmayı devam ettirdiğimiz batı bölümünde enteresan kabartmalar var. Bir tanesi leylek, diğeri tatlı su balığıdır. Hörgüçlü boğa, domuz ve aslan kabartmaları ile yunus balığıdır. Bunlar da gerçekten antik dönemde sevilen hayvanlar olarak sanatçılarca yapılıyor. Biz her zaman söylüyoruz. Antik dönemde bilinmeyen ve sevilmeyen bir şey yapılmaz. Denizli horozu seviliyor ve biliniyordu.’
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, yerel yönetimlerin şehrin coğrafyasına, kültürüne, geçmişine sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
Başkan Zolan, bulunan savaşçı Denizli horozunun, Denizli açısından ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
  ‘Biz bu coğrafyamıza, üstüne de, altına da, geçmişine de sahip çıkmalıyız. Geleceği de yapılandırmak zorundayız. Biz buranın zenginliğini ortaya çıkarmak o kültürünü zenginleştirmesine katkı koymakla görevliyiz. Belediye başkanlığına bu açıdan bakıyoruz. Geçmişimizden kopmamız köklerimizden kopmamız mümkün değil. Yaklaşık 4 bin yıl önce antik kentimizde tekstil üretiliyormuş. Buradan Avrupa’ya ve Anadolu’nun her şehrine tekstil ihracatı yapılıyormuş. Ticaretin yoğun olduğu şehirmiş. Bu noktada aşağıda gördüğümüz ova Türkiye’nin en güzel pamuklarının üretildiği, en kaliteli pamuklarının üretildiği ovadır. 5 bin yıl öncede bu ovada aynı pamuk üretilirmiş.
  Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla şehrimizin köklerini ve geçmişini burada görür hale geldik. Bunun yanında 2005’de Denizli’mizin horozunun kabartması bulunmuştu. Kazılar sonucunda 2000 yıl öncesine ait horoz kabartması var. Tarihi derinliği var. Şimdi ise kabartmalı savaşçı Denizli horozu figürü bulundu. Ortaya çıkartılan bu eserle Denizli Horozu simgemizin rastgele seçilmiş sadece simge olsun diye ortaya atılmamış olduğunu bir kez daha ispatlandı.