Kurtuluş etkinlikleri kapsamında her yıl geleneksel hale gelen Uşak ve Selendi Atlı Cirit Kulübü arasındaki müsabakalar Endüstri Meslek Lisesi yanında yapıldı. Her iki takım yapılan karşılaşmada berabere kaldı.
Kula ve çevresinde yüzyıllardır tanık oldukları ata sporumuz olan cirite, bu kez Kulalılar tekrar tanık oldu. İlkleri yaşamaya alışan Kula, bu yıl bir ilki daha yaşadı. Uşak yöresinden gelen bayan cirit takımı Kula’da ilk kez seyirciyle buluştu.
Türkiye'nin tek bayan cirit takımı olan Uşak Bayan Atlı Spor Kulübü, Kula'da düzenlenen Beşibiryerde Turizm Festivali çerçevesinde erkek ciritçilerle gösteri maçı yaptı. Bayan ciritçiler karşılarına rakip olarak başka bir bayan takımı çıkmadığı için erkeklere karşı müsabaka yaptıklarını ifade ederek, “İnşallah karşımıza bir gün bayan takımı çıkar” dedi. Türkiye’nin tek bayan cirit takımı olan ve değişik illerde gösterilere katılan Uşak Bayan Atlı Cirit Kulübü, erkek ciritçilere meydan okudu. Yaşları 20 ile 29 arasında değişen Uşaklı 7 kız, at üstündeki hareketleri ve müsabakalarda gösterdikleri performansla erkekleri aratmıyor. Yedi yıl önce bir araya gelerek Türkiye’nin ilk bayan cirit takımını oluşturan Uşaklı kızlar kendilerine bayan rakip bulamadıkları için erkeklere karşı müsabakalara çıkıyor. Ata sporu ciridi küçük yaşlardan itibaren oynamaya başladıklarını ifade eden ve at üstünde kendilerini özgür hissettiklerini kaydeden bayan ciritçiler “Cirit oynamak için cesaretli olmak ve atları sevmek yeterli. Biz karşımızda bir gün bayan takımı bulmayı umut ediyoruz” dedi. Uşak Bayan Atlı Spor Kulübü Takım Kaptanı Aysun Yılmaz (30), arkadaşlarıyla bir araya gelerek takım kurduklarını en büyük sorunun bayan rakip bulamamak olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Çok mutluyuz guruluyuz böyle güzel bir günde bayan takımınıda yer verildiği için Belediye başkanımızıa ve kaymakamımıza çok teşşekkür ediyorum. Aynı zamanda atlı cirit hakemiyim Ulusal düzeyde en üst düzeydeyim Aynı zamanda ilk Bayan Takım kurucu kaptanıyım 12 yıldır bu işin içerisindeyim 5 yaşından beri at biniyorum Şuan Uşakta 3 adet bayan takımız oldu diğer takımdanda arkadaşlarımız var ekip birleşmesiyle uşak adına geldik”
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, her yıl geleneksel hale getirdikleri cirit müsabakalarında bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Uşak Kadın Kulübü’nün de etkinlik içerisine dahil ederek farklı bir şölen sunmak istediklerini söyledi. Aşkın; “Cirit, bir diğer deyimle Çavgan, Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata oyunudur. Türkler, Orta Asya’dan Anadolu’ya bu atlı oyunu da dolu dizgin beraberlerinde getirmişlerdir. Her yıl gelenesel hale getirdiğimiz ata sporumuz cirite sahip çıkmanın onurunu yaşıyoruz. Ata Sporumuza Sahip Çıkan selendi ve Uşak Atlı cirit Kulübüne sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ” dedi.
Müsabakalar sonucunda Selendi Atlı Cirit Grubu ve Uşak Atlı Cirit Gurubu arasında yapılan maçlarda berabere kalındı. müsabaka sonunda cirit sporunda geleneksel hale gelen mısır sırığı zıplatma oyunu oynandı. Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın tarafından Beşibiryerde Turizm sembolü olarak sırığa kurdela ucuna geçirilen cumhuriyet altını takıldı.
Cirit müsabakalarına Kula Emniyet Müdürü Tarkan Gündoğdu, Jandarma Komutanı Erkan Enginar, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Ak Parti İlçe Başkanı Nejat Gülmez, İlçe Müftüsü Talat Özmet, Celal Bayar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mehmet Salih Yavuzer, 80. Yıl Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Seyfettin Erkaya, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.