Muğla ile Van’ın Çaldıran ilçesi arasında kurulan gönül kardeşliğiyle 69 ilkokul, ortaokul ve lisedeki toplam 22 bin 500 öğrenci ve velileriyle birlikte çeşitli faaliyetler yapılıyor. Proje kapsamında bugüne kadar öğretmen, müdür ve kanaat önderlerinden oluşan gruplar birbirlerini ziyaret etmişti. Şimdi de Muğla’da veli, öğretmen ve öğrencilerden oluşan 70 kişilik bir grup, 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Çaldıran’ın evsahipliğinde, farklı programlaral kutlayacak.

Muğla ve Çaldıran’da 23 Nisan şenlikleri kapsamında ilk, orta ve lise öğrencileri arasında, "Uzakta Bir Kardeşim Var" konulu şiir, resim ve hikâye yarışması düzenlendi. Dereceye giren öğrencilere ödülleri burada verilecek. Seçilen eserler ise kitap haline getirilerek, başarılı öğrenciler tarafından ekim ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya takdim edilecek. Kitap satışından elde edilecek gelirle de "Gönüller Bir Olsun" adıyla Çaldıran’da okuma salonu, Muğla’da hatıra ormanı kurulacak.

Proje Koordinatörü Nuri İleri, yedi ay önce hayata geçirdiklerini belirterek, “Millî birlik ve kardeşliği yeniden tesis etmeyi, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü sağlamayı, kendi ülkemizdeki insanların farklılıklarını kavga ve çatışma sebebi olarak görmeden, herkesin barış ve huzur içinde yaşamasını arzuluyoruz. Bu sayede milletimizi ve devletimizi daha güçlü kılmak için uygulanan çalışmalara katkı sağlamak adına hem tarih hem de kültür bağıyla bağlı olduğumuz Çaldıran’da bunu gerçekleştiriyoruz.” dedi. Proje kapsamında önce Piri Reis Eğitim Kurumları idarecileri, öğretmen ve öğrencilerinin, iki kez Çaldıran’a giderek kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiğini anlatan İleri, “Çaldıran’dan şehrimize gelen okul müdürlerimizi de beş gün boyunca misafir ettik. Merkez ve ilçelerdeki resmî kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ziyaret ettiler. Yöre insanlarıyla biraraya gelerek gönül köprüleri kurdular. Akabinde Muğla’dan işadamı, esnaf ve memurlardan oluşan bir grupla dört günlüğüne Çaldıran’a giderek iade-i ziyarette bulunduk. Oradaki kanaat önderlerini Muğla’ya davet ettik, 20 kişilik bir heyetle geldiler. Muğla Valimiz Sayın Fatih Şahin, makamında kabul etti. Beş günlük program dahilinde çeşitli etkinlikler yapıldı.” şeklinde konuştu. Nuri İleri, hafta sonunda yaklaşık 70 kişilik öğrenci, öğretmen ve veli grubuyla Çaldıran’a hareket edeceklerini belirterek, “23 Nisan coşkusunu yöre halkıyla beraber yaşacağız.” dedi. İleri, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da da Çaldıran’dan 100 kişilik bir öğrenci grubunun Muğla’ya gelerek birlikte kutlayacaklarını sözlerine ekledi.