Muğla yöresindeki Yörüklerin son temsilcileri, yaylaya göç yolculuğunu yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla canlandırdı.
Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Yörük Türkmen Şenliği’ Özlüce köyü Yılanlı mevkiinde gerçekleşti. Güney Azerbaycan, Kerkük Türkmen Cephesi, Doğu Türkistan ve Türkiye’nin dört bir yanından Yörük Türkmen Dernekleri’nin katıldığı şenliği yaklaşık 20 bin kişi izledi.
Geçen yıl şenliklere katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı ile şenlik alanı yeniden düzenlenerek ‘Yörük Ormanı’ oluşturuldu. Yörük Ormanı alanında yapılan şenliğe, Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla milletvekilleri Yüksel Özden ve Ali Boğa, MHP Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan ve Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım katıldı.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, Yörük Türkmen Şenliği’ne 16 ilden dernek bazında katılım olduğunu kaydederek, “Yörük kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak, gelenek, görenek, örf ve adetlerimizi ayakta tutmak için bu yıl Yörük Türkmen Şenliği’nin 5’incisini yapıyoruz. Bugün burada toplanan 20 bin kişi Yörük yaşantısını, Yörük geleneklerini ve Yörük duruşunu tanıyacak.” dedi.
Muğla Valisi Fatih Şahin ise bu yıl ilk defa hizmet vermeye başlayan Yörük Ormanı tesisinin birçok etkinliği bünyesinde barındırdığını belirterek, “Bu tesis yaz-kış hizmet vermek için tasarlandı. Bundan sonra 365 gün burası kullanıma açık kalacak ve Yörük Obası Derneği tarafından işletilecek. Bu bölgede Yörük Köyü canlandırılması ile ilgili çalışmalarımız var. 365 gün buraya gelen misafirler Yörük köyünün nasıl olduğunu burada fiilen görebilme şansını yaşayacak. Bizim Muğla ve civarında başlatmak istediğimiz kültür halkasının bir zinciri de burası olacak. Bu çalışmalar kültür turizmine çok önemli katkılar sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Şenlikte yöresel sanatçılar, TRT İzmir ses sanatçıları sahne aldı. Alanda diğer illerden gelen Yörük Türkmen Dernekleri’nin kıl çadırları sergilendi. Yörük giysileri ve Yörük eşyalarının tanıtım ve satışının yapıldığı şenlikte Yörük göçü canlandırıldı. Göç esnasında develerle eşyalar taşındı, göç sonunda Yörüklerin çadır kurması temsili olarak gösterildi.