Denizli Belediyesi’nin kazı çalışmalarına destek verdiği antik Laodikya kentinin UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınması amacıyla başvuru yapılmasının ardından heyecanlı bekleyiş başladı. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bir alanın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilmesi için bazı kriterler var ve bu listeye girebilmek için bir kriteri sağlamak yeterli. Laodikya olarak bizde ise bir değil, birçok kriter var” dedi. Pamukkale Üniversitesi başkanlığında 10 yıldır kazı çalışmaları süren, 2008 yılında Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir protokolle işletmesi Denizli Belediyesi’ne devredilen antik Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Şimşek, “Bir alanın dünya kültür mirası listesinde olması çok önemli prestij sağlıyor. Şu anda bizim ilimizde Pamukkale traverten alanları ve antik Hierapolis kenti Dünya Kültür Mirası Listesi’nde geçen bir alan. Önemli bir zenginliğe sahip Anadolu topraklarında en az üç yüz alanın dünya kültür mirası listesine girmesi gerekiyor. Üniversite olarak antik Laodikya kentinde yaptığımız kazı çalışmaları onuncu yılına girdi. Biz burada yaşayan bir arkeoloji parkı kuralım diye yola çıktık. Yani herkes bu alana geldiğinde binlerce yıl öncesine giderek kendisini içerisinde bulabilsin, yaşasın ve hissetsin istedik. Daha düne kadar çoğu insanın bilmediği yerde kazı çalışmalarına başladık ve birçok güzelliği gün yüzüne çıkardık. Şehrimizin farklı girişlerinde antik Laodikya kentini gösteren yön levhalarını görmek bile bizi gururlandırıyor. Biz Denizlililer olarak bu çalışmalarda birlikte hareket ettik. Herkes elini taşın altına koydu. 2008 yılında Denizli Belediyesi buranın tüm işletmesini ve finans kaynaklarını sağlamayı taahhüt etti. Bununla birlikte 12 ay üzerinden çalışma başlatıldı ve bugüne kadar önemli bir yol kat ettik” dedi.
Birçok nedenimiz var
Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Laodikya’nın girmesi için birçok kriterin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, “Laodikya’ya baktığınızda 285 metre uzunluğunda 70 metre genişliğinde Anadolu’nun en büyük stadyumuna sahip. Bu stadyum Roma’dakinden sonra dünyada ikinci konumda. Anadolu’da aktif olarak kullanılmış iki tiyatrosu bulunan tek kent. Yine Anadolu’da dört adet devasa hamamı bulunan tek kent. Antik dönemde hamamlar sadece yıkanmak için kullanılmıyordu. O dönemde hamamlar aktivitenin olduğu sosyal yerlerdi. Aynı zamanda öğleye kadar eğitimin yapıldığı yerlerdi. Bir nevi okul olarak kullanılıyorlardı. Dünya Kültür Mirası kriterlerinden birinde alanın özel dizayna sahip olması deniliyor. Antik Laodikya kentinde müthiş bir planlama var. Bizim hippodamik dediğimiz birbirini kesen caddeler ve ara sokaklardan oluşan insula dediğimiz 2 bin metrekarelik adalar var. Bunun yanında günümüzde ders alınması gereken binlerce yıl önce yapılmış müthiş bir altyapı var. Bu bile dünya kültür mirasına girmek için bir neden” dedi.
Hıristiyanlar için Laodikya önemli
Laodikya’da devam eden kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine dayanan tekstil geçmişinin bulunduğunu, bin beş yüz yıl öncesinden kumaşların renklendirilmesinde kullanılan boyalar ve boya atölyelerinin gün yüzüne çıkartıldığını belirten Şimşek, “Hıristiyanlık dini için Laodikya çok önemli bir kent. Anadolu’daki yedi kiliseden birine sahip. Laodikya ayrıca M.S. 4. yüz yılda hac güzergahı olmuş. Yani dünyanın değişik yerlerinden insanlar Laodikya’ya gelerek hacı olmuş ve biz iki yıl önce Laodikya kilisesini ortaya çıkardık. Şu anda sekiz uzman restorasyon çalışmalarını bu kilise de sürdürüyor. Hedefimiz 2013 yılının sonuna doğru tamamen üst örtüsüyle birlikte bu yapıyı açmak. Sadece Laodikya kilisesi bile antik kentin dünya kültür mirası listesine alınması için yeterli bir kriter. Bu kentimizde birde dinlerin kaynaşmasını gösteren Yahudilik ve Hıristiyanlığın birlikte kullanıldığı arkeolojik materyaller ortaya çıkardık. Dinlerin binlerce yıl öncesinden kaynaştığı ve birbirine hoş görülü davrandıkları ile ilgili en önemli buluntulardan biri Laodikya’da ortaya çıktı. Zengin bir kent olan Laodikya’da mermer dantel gibi o kadar güzel işlenmiş ki bu bile listeye girmek için yeterli bir neden aslında.”diye konuştu.