Tarihten günümüze Yörüklerin kullandıkları eşyaları bünyesinde barındıran Türkiye'nin ilk özel Yörük Müzesi, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yeniden açıldı. Nisan ayında kundaklanma sonucu yanan müzede 7 binden fazla eser bulunuyor.
İsmail Uzunoğlu tarafından Muğla, Antalya ve Aydın Yörüklerinin kullandığı eşyaların toplanmasıyla oluşturulan ve 300 yıllık tarihi yansıtan objelerin yer aldığı müze, nisan ayında kundaklanmıştı. Olay sonrasında müzenin büyük bölümü yanmış, failleri ise tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Olayın ardından 6 ay gibi kısa süre geçtikten sonra Yörük Müzesi yeniden açıldı. Yangından arta kalan malzemeler ve depoda sergilenmeyi bekleyen diğer eserler kullanılarak hizmet vermeye başlayan müzede 7 binden fazla eser bulunuyor.
Yörüklerin yaşantılarının görsellerle canlandırıldığı, kalaycıdan, semerciye, çancıdan, eğerciye, demirciden, değirmenciye kadar farklı tarzda yaşantıların anlatıldığı müzede yayla göçü de bal mumundan heykellerle canlandırılıyor.
Tamamen ücretsiz olan Yörük Müzesi'nin açılışı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.
Açılışta konuşan İsmail Uzunoğlu, Yörük memleketi olan Fethiye'de böyle bir müzenin hobi değil bir gereklilik olduğunu söyledi. Nisan ayında yaşanan olay sonrasında müzedeki bazı eşyaları kaybettiklerini hatırlatan Uzunoğlu, "Atalarımızdan bu güne kadar gelen ve özenle topladığımız eserler çıkan yangında yanıp kül oldu. Bu evlat kaybetmek gibi bir şeydi. Ama biz pes etmedik; köy köy, dağ taş demeden dolaşarak topladığımız eserleri sergilemeye devam ediyoruz. Depolarımızda sergilenmeyi bekleyen diğer eserleri yeniden dizayn ederek gün yüzüne çıkardık. Bu konuda bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.