Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'nin ortaklaşa düzenlediği 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Kültür Şöleni'ne İzmirliler adeta akın etti. Resmi açılışı saat 17.30 olarak bilinen şölen öncesi şehiriçinde trafik kilitlendi, Kültürpark girişine kurulan turnikelerin önünde de uzun kuyruklar oluştu. 26 Mayıs 2013 tarihine kadar devam edecek şölene, 140 ülke ve 55 ilden 2 bin öğrenci katıldı. 11.00-23.00 saatleri açık kalacağı önceden duyurulan şölene, İzmir'in yanı sıra çevre illerden de geniş katılım sağlandı. Yarım saat içinde binlerce öğrenci ve veli, içeriyi girebilmek için kuyruk oluşturdu.

GÜLSEREN HANIM, AVUSTURYALI LUCAS İLE TÜRKÇE KONUŞTU

Kültür Şöleni'ne oğlu Emre ile birlikte gelen Gülseren Özyıldız, gezdiği stantlarda ilginç görüntülerle karşılaştı. Bütün stantlardaki çocuklarla Türkçe konuşmanın mutluluğunu yaşayan Özyıldız, "Oğlumla birlikte stantları gezerken çok eğlendik. Çok renkli görüntüler oluştu. Son olarak Avusturyalı Lucas Smith ile Türkçe konuşmamız bizi çok duygulandırdı. Lucas'a en çok sevdiği yemeği sorduğumda, maklube demesi beni ayrıca sevindirdi." dedi.

ÖĞRENCİLER FOTOĞRAF ÇEKTİRMEDE YARIŞTI

Hayatlarında ilk defa farklı kültür, din ve renklerden oluşan bir toplulukla karşılaşan Türk öğrenciler ve velileri, Türkçe konuşan yabancı öğrencilerle kısa sürede kaynaştı. Birbirleriyle fotoğraf çektirmek için adeta yarışan öğrenciler, renkli görüntülerin oluşmasına katkı sağladı. Stantlarda ise yabancı misafirler, ülkelerini tanıttı. Bunların arasında en çok dikkat çeken Afrika standı oldu. THK Paraşüt Kulesi'nin yan tarafına kurulan dev çatırda Afrikalı öğrenciler, vuvuzela çalarak şöleni karnaval havasına dönüştürdü. Kız öğrencilere de gösteri olarak kına, saç örgüsü ve diğer bazı süslemeler yapıldı.

AFRİKALI ÖĞRENCİLER, TÜRKLERİN SAÇLARINI ÖRDÜ

Türk ve misafir öğrencilerin kaynaşmasını, ne renk ne dil farkı engelleyebildi. Afrikalı öğrenciler, saç örme ve kına kültürlerini Türklere öğretti. Afrika'nın farklı ülkelerinden öğrenciler, "Afrika'da saç örme ve kına kültürü" standını ziyaret edenlerin saçlarını ördü, ellerine ve kollarına kınayla çeşitli süslemeler yaptı. Stant, kız öğrencilerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geldi.

TOPLUM DESTEKLİ POLİS'TEN ÖĞRENCİLERE İZMİR HEDİYESİ

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri de Kültür Şöleni'ne katıldı. Anaokulu ve ilkokul öğrencileriyle birlikte Afrika ülkelerinin stantlarını dolaşan polisler, misafir öğrencilere İzmir Saat Kulesi maketi hediye etti. Güney Afrikalı öğrenci Muhammet Alaa, İzmirlilerin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını söyledi. İlk kez İzmir'e geldiğini ifade eden Alaa, polislerin hediyesini ülkesine götürerek saklayacağını söyledi. Burkina Fasolu Ovedraogo Fatao da İzmir'i ve Türkiye'yi çok sevdiğini belirtti.