Denizli’de Laodikya, Hierapolis, Tabea, Tripolis gibi antik kentlerden sonra Tavas ilçesine bağlık Kızılcabölük beldesinde bulunan Heracleia Antik Kenti’nin kurucusu tanrı Heracles’e izafeten yapılmış mabet olarak kabul edilen ‘Heracleia Hieronu’ nun da turizme kazandırmak için çalışma başlatıldı. İl özel idaresi tarafından Heracleia Hieronu’nun röleve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenleme ve aydınlatma projeleri hazırlandı. Yılsonuna kadar tamamlanması hedeflenen çalışmayla beldenin kültür merkezi olacağını belirten Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, “Tarihi ve doğal değerleri korumak, bunları paylaşmak, paylaşırken de yöre ekonomisine katkı getirmesini sağlamak gerekiyor. Kızılcabölükteki Roma dönemine ait benzeri nadir olan bu anıtsal yapının ayağa kaldırılması, turizme kazandırılması bizim de en büyük arzumuzdu. Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in belde ziyareti sırasında gezdiği Heracleia Hieronu’nun turizme kazandırılması yönünde verdiği talimatla antik bölgedeki yapılacak çalışmaların projeleri hazırlandı. Yılsonuna kadar proje bitirilecek. Kazanan beldemiz ve ilimiz turizmi olacak” dedi.
Hedefimiz eko turizm
Kızılcabölük’ü sahip olduğu kültürel, sanatsal, tarihi, doğal zenginlikleri eko-turizm şekliyle yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunmak istediklerini ifade eden Başkan Uslu, “Kültür değerimiz 600 yıllık geleneksel metotlarla üretilen el dokumasının yanı sıra, sanat değerimiz rahmetli halk ozanı Özay Gönlüm de Kızılcabölük’ün bir zenginliğidir. Bunun yanında anıtsal ağaçları, doğa harikası aşk yolu, Çalı Dede, Killi pınarı, tescilli Kızılcabölük evleri, Hanönü camisi, Hanife ve Ahmet Paralı yöresel el sanatları ve tekstil müzesi, Müftüler müzesi, yeni oluşturmakta olduğumuz geleneksel pekmez üretimi yapılan Çarpına müzesi ile yöremizin bir kültür ve cazibe merkezi olmak için çalışıyoruz. Heracleia Hieronu bu çalışmalarımızın lokomotifi olarak Kızılcabölük’ün eko-turizm merkezi olmasını hızlandıracaktır.” Şeklinde konuştu
Heracleia Hieronu
Kızılcabölük beldesi ile Vakıf köyü sınırlarındaki Heracleia Salbace Antik Kenti’nin yaklaşık 4 kilometre doğusunda, Kızılcabölük’ün 1 kilometre kadar kuzeydoğusunda, Ören Sırtı ve Kocapınar Mevkii denilen yörede bulunan anıtsal yapıdır. Hieron, antik coğrafyada belirtilen Karia ve Phrigya bölgelerini ayıran Antik Salbacos dağları (bugünkü adı Karcı ve Babadağ) güneye bakan eteğinde, ovaya doğru dik inen tepeler üzerinde bulunmaktadır. Hieron’un bulunduğu yer, Kızılcabölük Ören Sırtı Mevkii’nde; iki tarafı güney-kuzey doğrultusundaki vadiler arasında kalan yüksekçe bir tepe üzerindedir. Tepenin doğusunda, batısında, güneyinde yer yer bazı yapılara ait temel izleri ile tuğla ve çanak-çömlek parçaları görülmektedir. Yüzeyde Hieron’a ait arşitrav parçaları, friz parçaları, dikdörtgen prizma şeklinde, üzerleri mitolojik kabartmalarla işlenmiş büyük blok parçalar yer alır. Kabartmalar Artemis, Heracles, Pan, Dionysos, Menad gibi tanrı ve tanrıçaların mitolojik betimlemelerini anlatmaktadır. Yapının Hieron olarak adlandırılmasının nedeni; tanrı Herakles’e ithafen kurulmuş olan bugünkü Vakıf Köyü bitişiğindeki Heracleia Salbacos Antik Kenti’nin yüzeyde bu denli güzel kabartmaları olan izlerine rastlanılmamıştır. Heracleia Antik Kenti’nin yaklaşık 4 kilometre doğusunda, tamamen mermer malzeme kullanılarak inşa edilen ve yüzeyde görülebilen kabartmaların tamamen Heracles ve diğer tanrılar ile ilgili mitolojik sahnelerden meydana gelmesi, Heracleia Antik Kenti’nin kurucusu tanrı Heracles’e izafeten yapılmış bir mabet olması ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bu nedenle yüzeydeki kabartmalar ve çevresinde yer yer görülen doku izleri “ Heracleia Hieronu” olarak adlandırılmıştır. Roma ve Bizans dönemleri kültürlerini yansıtan Hieron yapısı, üslup olarak Roma Dönemi karakteri gösterir.