Denizli Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali’nin 2. bölümü olan İstanbul’daki etkinlikler başladı. İstanbul'un mesir macunu şenliği olarak da bilinen ve bu yıl 13.'sü düzenlenen Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali’nin onur konuğu Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan oldu. Zeytinburnu Merkez Efendi Camisi ve Külliyesi'nin yanında düzenlenen etkinliğe Vali Hüseyin Avni Mutlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın festivali son iki yıldır Denizli Belediyesi ile birlikte icra ettiklerini kaydederek, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’a festivale verdikleri destek için teşekkür etti.

13 yıl önce Merkez Efendi’den ilham alarak, geleneksel tıpla ilgili bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Aydın, Türkiye'nin bitki zenginliği itibarıyla Avrupa'nın ve dünyanın en zengin ülkesi olduğunu kaydetti. Avrupa'da, Türkiye de dahil toplam 7 bin bitki türü olduğunu söyleyen Aydın, “Bunun yarıdan fazlası Türkiye'de. Ama maalesef bundan yeterince yararlanamıyoruz. Merkez Efendi'den ilham alarak, onun yaklaşık 400 yıl önce yaptıklarını dikkate alarak, Merkez Efendi Mahallesi İstanbul’un en önemli şifa merkezi olsun, geleneksel tıp ve şifalı bitkiler konusunda Türkiye'nin merkezi Zeytinburnu olsun istedik. Son 2 yıldır Merkez Efendi’nin doğup büyüdüğü kent olan Denizli’de Denizli Belediyesi’nin desteğiyle bu değerimizi geleceğe taşıma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Festivalimizin onur konuğu Sayın Osman Zolan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Mutlu da bu toprakların pek çok gönül sultanının bulunduğunu söyledi. Vali Mutlu, “ Bu coğrafyada pek çok gönül sultanımız var. Bunların içinde bir başka gönül sultanı var; Merkez Efendi. Hem gönülleri hem de hastalıkları iyileştirmek konusunda bir şifa kaynağı olmuş. Merkez Efendi'nin böyle hususi bir yeri var. Böylesine önemli bir değeri sahiplenen Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a teşekkür ediyorum” dedi.


Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise Merkez Efendi'nin Denizli'de doğduğunu, ilköğretiminin ardından Bursa ve İstanbul'a gittiğini, sonrasında da Manisa'da görev yaptığını belirterek, Merkez Efendi'nin Denizli'nin önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade etti. Gerçekleştirilen festivalin Denizli’de yoğun ilgi gördüğünü hatırlatan Başkan Zolan, “ Bizi biz yapan değerlerimiz var. Ecdadımızın başardığı birçok güzellikler var. Biz bunları yıllarca yok farz etmişiz. Çoğu zaman dönüp bakmamışız. Gözümüz hep dışarıda olmuş. Dışarıdakiler bize çok değerli gelmiş. Sanki her şeyi onlar bulmuş, her şeyi onlar icat etmiş gibi. Kendimize olan öz güvenimizi, geçmişle olan bağlantımızı koparmışız, değerlerimizden uzaklaşmışız. Artık biliyoruz ki ülkemizde Anadolu coğrafyasında geçmişte birçok buluşları birçok güzellikleri, fikirleri bulan ecdadımız var. O bizi biz yapan değerlerimizi biz hep birlikte sahip çıkarak o büyük Türkiye’ye hep birlikte ulaşacağız. Bu değerlerden birisi olan Merkez Efendi kendi döneminde tıpla ilgili birçok yeniliğe imza atmıştır. Bize düşen bu değeri gelecek nesillere aktarmak. O insanın felsefesini amacını sahiplenmeliyiz. Kendi değerlerimize sahip çıkma konusunda inanılmaz bir hassasiyet gösteriyoruz. Burada amacımız, dönemin tıp bilimi dehası Merkez Efendi’yi tüm nesillere tanıtmak ve yarattığı değerlerin nesiller boyu bilinmesine vesile olmaktır. Bu sebeple Zeytinburnu’nda bulunan Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin bir benzerini Denizli kurmak için harekete geçtik. Binlerce tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştirildiği bir bahçe yaratacağız. Bu konuda çalışmalara başladık” dedi.