Nuh peygamberin tufandan sonra pişirdiği rivayet edilen aşure bugün de adet olarak devam etmektedir. Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen aşure günü, yıllar geçtikçe yalnızca 1 gün olarak kalmaktan çıkmış ve Aşure Ayı ismini almıştır. Bu ay içerisinde yapılan aşure, eşe dosta dağıtılır, herkesin ve yapanın da evine bereket getireceğine inanılır… Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Huriye AK aşure ayında halkımızı şu şekilde bilgilendirdi;
 
Aşure yılda sadece bir ay değil, daha sık yapılıp tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Çünkü güzel tadının yanı sıra yörelere göre farklılık gösterse de, içeriğinde çeşitli tahılların, kuru ve yaş meyvelerin, kuru baklagillerin ve yağlı tohum çeşitlerinin bulunduğunu belirten Dyt. Huriye AK aşurenin bu çeşitliliği ile vitamin ve mineral deposu olduğunu açıkladı.

Aşurenin içerisinde buğday, fasulye, nohut; kuru meyvelerden isteğe göre genellikle kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir; yaş meyvelerden dilimlenmiş elma, nar, portakal ve limon kabukları; üzerini süslemek için fındık, ceviz, badem, fıstık ve susam; tat vermek amacıyla da şeker-pekmez veya tatlandırıcı bulunduğunu belirten Dyt. Huriye AK aşurenin faydalarını şöyle sıraladı;

• Tahıl ve şeker içeriğinden dolayı yüksek kalorilidir. Bu yüzden gelişme dönemindeki çocuklar ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.

• Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi ve kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir.

• Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa besleyici değeri artmış olur.

• Kurubaklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlerin çözümünde yardımcıdır.

• Tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.

• İçeriğindeki malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.

• Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar omega-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir.
• İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini kaynağıdır.

Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri
Enerji    320-350 kkal
Protein    8 gr
Yağ    5 gr
Karbonhidrat    85 gr
A vitamini    350 IU
Demir    2,3 mg
Kalsiyum    68 mg
B1 vitamini    0,3 mg
B2 vitamini    0,03 mg
Niasin    1,6 mg

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği olarak herkese aşureyle bereketlenen sofralar diliyoruz.