Denizli’nin Serinhisar ilçesi Yatağan beldesindeki bıçakçılık festivalinde, dünyanın en küçük bıçakları görücüye çıktı. Birbirinden güzel bıçaklara Türkiye’nin her yerinden yoğun talep geldiği belirtildi.
20. Yatağan Bıçakçılık Festivali kapsamında, Kefe Yaylası Motor Sporları Şenlikleri düzenlendi. Kefe Yaylası’nda düzenlenen festivale Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar ve Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan,kaymakamlar, Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, siyasi parti il başkanları ve binlerce vatandaş katıldı. Tören alanına gelen protokol ilk olarak bıçak üreticilerinin yanına giderek ürettikleri bıçak ve bıçak ürünleri konusunda bilgi aldı. Daha sonra kendilerine verilen kılıçları alan protokol üyeleri gazetecilere kılıçlarla poz verdiler.
Tören alanında önce mehteran takımı marşlar çalarken, Yatağanlı ustaların kılıçlarla yaptıkları gösteri nefes kesti. Ellerine aldıkları Yatağan kılıçları ile birbirleriyle savaşan ustalar, izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattı. Gösteri vatandaşlar ve protokol üyeleri tarafından büyük alkış aldı.
Festivalde protokol üyeleri demir döverken, bilek güreşi yarışları da yapıldı. Türkiye’yi çeşitli yarışmalarda temsil eden Ferit Osmanlı’nın da katıldığı yarışlarda bir gösteri maçı yaptı. Osmanlı rakibini kısa sürede yenerken, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ile de bilek güreşi masasında poz verdi.
Festivalde en büyük ilgiyi ise küçük bıçaklar gördü. Festival alanında kurulan ve bıçak üreticilerinin sergilediği bıçaklardan 3-4 santimetre uzunluğunda olanları büyük ilgi gördü. Alana gelen vatandaşlar bu bıçaklara bakarken, bıçak üreticisi Hulusi Can da bu bıçakların dünyanın en küçük bıçakları olduğunu söyledi. Yatağanlı bıçak üreticilerinin genelde kurban bıçakları ürettiğini belirten Hulusi Can, "Bunun yanında mutfakta kullanılan bıçaklar, kemik yüzme, her türlü deri yüzme bıçakları Yatağan beldemizde yapılıyor. Biz bu ürünleri Türkiye’de her yere, dünyada ise birçok ülkeye yolluyoruz. Önceleri özellikle Suriye’ye çok gidiyordu ama bu dönem azaldı. Ayrıca İngiltere ve Almanya’dan yoğun talep var. İnternet aracılığıyla siparişleri alıp yolluyoruz" dedi.
Küçük bıçaklara ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Can, "Bu minik bıçaklar bizim ustalığımız marifeti. Biz bu bıçakları internet sitemizde dünyanın en küçük bıçakları olarak pazarlıyoruz. Bundan başka yerde yok. Bize özel sadece. Bu bıçağı her usta yapamaz. Ben buna harcayacağım vakitle diğer büyük bıçaklardan 5 tane yaparım. Bu bıçaklar tamamen el işçiliği ile yapılıyor" diye konuştu. Küçük bıçaklara olan talebin her geçen gün arttığını belirten Can, "Küçük bıçaklara talep çok fazla. Kadınlar bu bıçakları alarak buzdolabına yapıştırıyorlar. Aynı zamanda süs eşyası olarak kullanıyorlar. Evlerdeki vitrinlere koyuyorlar. Bu bıçaklara da yurtdışından talep geliyor" dedi.
Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek ise, bölgede yüzyıllardır bıçakçılık yapıldığını belirterek, "Bu bölgede yüzlerce yıldan beri bıçakçılık yapılıyor. Biz de bunu yaşatmak için elimizden geleni yapıyor. Ben tüm vatandaşlarımızda yatağan bıçağı yani yerli malı kullanmasını istiyorum. Tanıtımların ardından talep de arttı. Yatağanlı bıçak üreticileri günde 5 bin bıçak üretiyor. Kurban Bayramı’nda tüm vatandaşlarımıza yatağan bıçağı almasını öneriyorum" dedi.