Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, yılda 2 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan kentin 2023 yılı hedefinin 10 milyon turist olduğunu söyledi. Denizli’nin turizm potansiyelinin sadece yüzde 5’ini kullanabildiğini belirten Başkan Zolan, “Denizli’nin potansiyeli sanayi, turizm ve tarımda. Turist sayısı bakımından Türkiye’de 5. sırada olan Denizli’nin hedefleri çok daha büyük. Pamukkale gibi büyük bir değerimizin yanında 30 kilometrelik bir alanda 19 tarihi kente de sahibiz. Bu değerlerimizi de turizmde kullanacağız. Hedefimiz 203’te 10 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlamaktır” dedi. Denizli Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin 2012 dönemi ilk seminerine ev sahipliği yaptı. Karahayıt Richmond Otel’de düzenlenen seminere Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu, 200’ün üzerinde birlik üyesi ve belediyelerin üst düzey temsilcileri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını ev sahibi Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan yaptı.

Tarih, kültür ve jeotermal zenginiyiz

Denizli’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanında jeotermal zengini bir il olduğunu ve bunun dünyada örneğinin olmadığını belirten Başkan Zolan, yeraltından 30 derece ile 250 derece aralığında çıkan şifalı sıcak suyun Pamukkale’yi beyazlattığını, Karahayıt’ı ise kırmızı yaptığını söyledi. Denizli’de belediyecilik anlamında çok başarılı işler yaptıklarını bunun yanında kentin geleceğine yön vermek için düzenledikleri toplantılarda da ‘7 T’ modelinin ortayı çıktığını ifade eden Zolan, “Denizli’nin geleceği ile ilgili olarak yüzlerce kez toplantılar yaptık. ÇEKÜL Vakfından bu konu ile ilgili destekte aldık. Denizli ile ilgili kim ne söylemek istiyorsa hepsini dinledik. Sonunda da ‘7 T’ ortaya çıktı. Nedir bu 7 T diye sorulursa, kentimizin olmazsa olmazı tekstil, tarım, turizm, traverten, tarih, teknoloji ve termaldir.” Dedi.

Laodikya kazıldıkça zenginliğimiz ortaya çıkıyor

Denizli Belediyesi olarak 2008 yılında imzalanan protokolle Laodikya Antik Kenti’ni bakanlıktan aldıklarını ve Efes kadar büyük olan şehrin yılın 12 ayı kazıldığını hatırlatan Başkan Zolan, “Laodikya kazılarını Pamukkale Üniversitemiz yapıyor. Belediye olarak dört yılda buranın kazısı için 4 milyon 337 bin lira kaynak aktardık. Kazılarda 4 bin 500 yıl öncesinden kalma dokuma tezgâhı parçaları ve boyahaneler bulundu. Tekstil ve konfeksiyonunun başkenti ilimizin dokuma tarihinin ne kadar öncelere gittiğini bir kez daha gördük. Kazılarda 2 bin yıllık horoz kabartmaları bulundu. Kentimizin simgesi olan horozun çakma olmadığı, kökünün ve her şeyi ile ilimize ait olduğu Laodikya kazıları bir kez daha bize gösterdi. İncil’de ismi geçen 7 kiliseden birinin de bulunduğu Laodikya Antik Kentini 2008 yılında sadece 20 bin kişi ziyaret etmişti. Kazılarda ortaya çıkan eserlerin restorasyonu, Suriye Caddesinin açılması, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ziyaretleri sayesinde 2011 yılında Laodikya’ yı ziyaret edenlerin sayısı 7 kat artarak 141 bine ulaştı. Türkiye’ye örnek, dünya da ses getirecek bir müze kurarak bulunan tüm eserleri bu arkeoloji müzesinde sergilemek istiyoruz. Bunun için gerekli ödenekte ayrıldı” diye konuştu.   

Modern şehir kurarken geçmişi unutmuyoruz

Denizli’de belediye olarak kentin alt yapısını değiştirdiklerini, üst yapı çalışmalarının devam ettiğini, 650 bin metre kare alanda kurulacak AK Vadi parkıyla Denizli’nin en büyük parkını yapacaklarını anlatan Başkan Zolan, “Denizli’de şebekeye verilen suyun yüzde 60’şı aboneye ulaşmadan kayboluyordu. Alt yapıyı her şeyi göze alarak değiştirdik. Üst yapı çalışmalarımız il merkezimizde devam ediyor. Belediye olarak kentimizin giriş çıkışlarından yeşil alanlarına kadar birçok alanda hizmet verirken geçmişimizi ve tarihimizi de unutmuyoruz. Denizli’nin eski evlerinden bazılarını kamulaştırarak restore ettirdik. En eski mezarlığımız olan İlbade Mezarlığındaki 6 bin mezar taşını tek tek okutarak envanter çalışması yaptırdık. Denizli ile ilgili daha yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.

Bölge ve havza toplantıları yapıyoruz
 
Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey’de 10 yıl önce kurulan birliğin 2. on yıllık periyoda girdiğini söyledi. İkinci 10 yıllık dönemde kendilerine yeni bir misyon yüklendiklerini anlatan Güzelbey, “İkinci 10 yıllık dönemde yapacağımız, bölge ve havza ölçeğinde toplantılarla bölgelerdeki önemli kültürel varlıkları ortaya çıkartmak istiyoruz. Daha önce Edirne, Kastamonu’de toplantılar yapmıştık. Bugünde Denizli’deyiz.  Denizli’deki toplantının esası, arkeolojik miras ile ilgili. Bu çerçevede Denizli zaten son yıllarda büyük mesafe kaydetti. Toplantıda kültürel mirasın şehirlere olacağı katkıyı konuşacağız.” dedi. Toplantı Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr Celal Şimşek başkanlığında yapılan “Yerel Yönetimler Arkeolojik Mirasına Sahip Çıkıyor” semineri ile sona erdi. Toplantıya katılan belediye başkanları ve üst düzey yöneticiler Denizli’nin tarihi, turistlik ve kültürel bölgelerini gezdi.