Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, kentin gelişimine uygun altı farklı alternatif sektörün belirlendiğini söyledi. Antalya’da Vali Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol ve 70 meclis üyesinin katılımı ile 12 saat süren çalıştay şeklindeki toplantıda kentin alternatif sektörlerinin belirlendiğini dile getiren DTO Başkanı Özer, “Denizli’nin ülke hatta dünya çapında gelişmiş ve ün yapmış sektörleri olan tekstil, mermer, kablo-metal gibi sektörler dışında şehre yön verecek, katma değer yaratarak şehirde kısa ve orta vadede ekonomik değere dönüşebilecek yeni sektörler olarak hayvancılık, seracılık, gıda, termal turizm, sağlık turizmi ve kültür turizmi olarak belirlendi. Çalıştayda, DTO meclis üyelerinin oluşturduğu komisyonlar, Denizli ekonomisine katkı verecek yeni sektörlerin geliştirilmesi için beyin fırtınası yöntemi ile öneriler geliştirdi” diye konuştu. Toplantıda belirlenen alternatif sektörlerle ilgili olarak açıklama yapan DTO Başkanı Özer, “Hayvancılık sektörü için özellikle Acıpayam ve Baklan başta olmak üzere tüm ilçelerde geniş mera alanlarının tespit edilip bu bölgelerde hayvancılığa etkin şekilde destek verilmesi gerektiği öne çıktı. Verilecek desteğin de özellikle köylüye getirisi olacak, köyler arası işbirliğini geliştirecek, asgari 10–15 adetlik büyükbaş hayvan çiftliklerinin oluşturulmasının amaçlanmasının gerektiği belirtildi. Besihane kuracakların karşılaşacakları bürokratik işlemlerin azaltılması gerektiği vurgulandı. Gıda sektöründe ise gıda sanayi çarşısı şeklinde organize edilmiş bir site-bölgenin kurulması projesi ortaya atıldı.” Diye konuştu

Seralar cazibeli suyla buluşmalı

Toplantıda Denizli’de var olan jeotermal kaynakların daha etkin ve verimli şekilde kullanılmasının, jeotermal sıcak suyla seraların ısıtılması ve cazibeli sulama suyu için gerekli yatırımın yapılması gerektiğinin de vurgulandığını belirten Başkan Özer, “Sağlık turizmi için de alt yapı ve ulaşımı biten şehrimizde sağlığın ön plana çıktığı otellerin ve medikal hizmetlerinin sunulması hedefine yönelik bir proje fikri ortaya atıldı. Özel teşebbüse destek verecek genel ve yerel yönetim birimlerinin öncülüğünde gerçekleştirilecek bu projeler sayesinde şehirdeki tüm tacir ve esnafların sağlık turizmi faaliyetleri sonucu kazanımlarını arttırılabilecekleri hedefi ortaya konuldu. Kültür turizmine dönük olarak da; Denizli’nin kültür elçilerinin sayısının arttırılarak Denizli’nin bilinirliliğinin sağlanmasını amaçlayan bu projede, şehirde ikinci üniversitenin kurulmasının gerekliliği ifade edildi. Mevcut üniversite ve kurulacak olan ikinci üniversite ile ortaya çıkacak 70 bin üniversite öğrencisinin her birinin kültür elçisi kabul edilip, oluşturulacak öğrenci kulüpleri ile Denizli’nin tanıtımını amaçlayan projelerinin yapılabileceği fikri geliştirildi. Ayrıca, Denizli’nin doğal zenginlikleri, özellikle Pamukkale’nin daha kapsamlı tanıtılmasının önemli olduğu ve Acıgöl’de bulunan doğal kuş cennetinin doğal bir zenginlik olarak ülke ve dünya kamuoyuna tanıtımının gerektiği ifade edildi” Dedi.

Ortak paydamız Denizli

Vali Abdülkadir Demir’de Denizli’ye yeni bir perspektif oluşturma anlamındaki toplantıda ortaya çıkan başlıkların öncelikleri arasında yer aldığını söyleyerek, “Denizli’nin gelecekte hayvancılık, termal, sağlık, eğitim, turizm ve tarihi değerlerinin çok daha önemli olacaktır. Burada oluşturulan bu başlıklarla ilgili kamu kurumlarına talimat vererek detaylı çalışma yapmalarını, onların karşılığının kamu anlamında neler olduğunu tespit etme açısından bir çalışma yaptırıp, gerekirse bu masadaki arkadaşlarla ilgili kurumlardaki teknik arkadaşlarla konuları daha detaylandırıp ileriye götürme anlamında neler yapılabileceğimizi belirleyeceğiz. Denizli’nin konuşulması başlı başına bir değer. Burada çok somut fikirler ortaya atıldı, işin içerisinde olan arkadaşlarımızın oluşturdukları görüşler, bizim için çok önemli ” dedi. Denizli Belediye Başkanı Zolan, toplantının amacına ulaştığına işaret ederek, “Hepimizin ortak paydası Denizli’dir. Bu toplantıda, ortak paydamız olan Denizli’nin daha başarılı nasıl olacağının çalışmalarını hep birlikte gerçekleştirdik, Denizli ile ilgili söylenebilecek her fikri ortaya koyduk. Burada çıkan önerilerin Denizli’nin 5-10 yıl sonrası için çok değişik ufuklar açabileceğine inanıyorum. Bunlar Denizli’ye ayrı güç ve heyecan verecektir. Denizli’nin, yaşam biçimi haline gelmesi ve sürekli şehrin konuşması gerekmektedir.” diye konuştu.