DENİZLİ (CİHAN)- Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın finalinin ardından Denizli’ye gelen 20 ülkeden 60 öğrenci, binlerce kişiye muhteşem bir şölen seyrettirdi. Denizli Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD) himayesindeki gösteride Atatürk Stadyumu'nun 15 bin koltuğu tamamen dolarken yaklaşık 10 bin kişi de saha içinde seyretti.
Türkçe şölenine Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, AK Parti milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, AK Parti İl Başkanı Avni Örki, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özel, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, GETİAD Başkanı Erdem Aydın, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve binlerce davetli katıldı.
Endonezya’dan Arfin Aruni Silma ve Mozambikli Jose Bangaiana’nın sunuculuğunu üstlerdiği şölende bir konuşma yapan DTO Başkanı Özer, farklı ülkelerden öğrencilerin Türkçe konuşarak birlik sağladığını belirtti. Özer, “Bu bir sivil gönüllülük oluşumudur. Dünyada 180 ülkede açılmış okullara destek veren Anadolu insanına, binlerce kilometre uzakta bu öğrencilere ders veren öğretmenlere, ayrıca gönlü burada olan manevi büyüğümüz Fethullah Gülen Hocaefendiye’de teşekkür ediyorum.” dedi. Milletvekili Zeybekci de bu güzelliklerin kolay olmadığını belirterek, “Önden giden atlılardan Allah razı olsun. Gittiğimiz yerlerde bu fidanların nasıl yeşerdiğini gördük. O değerli kardeşlerimizin her birinin ellerinden ve gözlerinden öpüyorum. Bu stat, hatırladığım kadarıyla böyle hiç dolmamıştı. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

VALİ ERKMEN: BÜYÜK DEVLET SÖZLE DEĞİL GEREĞİNİ YAPMAKLA OLUR
Vali Erkmen ise yurtdışına çıkıldığında öğrencilerin Türk bayrağını dalgalandırdığını ifade ederek, “Bu öğrencilerin, Türkiye’nin temsilciliğini yaptığını görüyoruz. Hayatında Türkiye’yi hiç görmemiş kişilerin bizim türkümüzü, şiirimizi söylemesi, dilimizi konuşması gurur veriyor. Büyük devlet, kâğıt üzerinde ‘Ben büyüğüm’ demekle olmuyor. Büyük devlet, bunun gereğini yerine getirendir. Binlerce yıllık kültürünüzün oralarda izi gerekiyor. Bunu yerine getirdikleri için arkadaşlarımızın şahsında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

BAKAN KAVAF: MARS'TA YAŞAM OLURSA İLK GİDECEK YİNE TÜRK OKULLARIDIR
Bakan Kavaf barışın, kardeşliğin ve dostluğun dili olan Türkçe'yi öğrenen çocukların, ülkelerinde geleceğin işadamı, bürokratı, bakanı, başbakanı olacağını kaydetti: “Çocuklarımız, bu dilin derinliklerinden almış oldukları kültürel dostluk mesajıyla geleceğin dünyasında barışı tesis edecek. Kültür ve barış elçileri olacaklar. Mars'ta hayat olup olmadığını bilmiyoruz; orad insan yaşaması mümkün olursa eminim ilk gidecek yine Türk okulları olacaktır. Dünyanın 130 ülkesinde öğrenciler yetiştiren Türk okulları, 180 ülkedeki dil okullarıyla beraber dünyanın ihtiyacı olan kaliteli insan potansiyelini oluşturarak insanlığa hizmet ediyor.”
Programda Tacikistan, Moldova, Irak, Kenya, Norveç, Tayland, Hindistan, Nepal, Kırgızistan, Nahcivan Afganistan, Arnavutluk, Kazakistan, Türkmenistan, Bangladeş, Azerbaycan, Endonezya ve Mozambik’te gelen İsmail Saidov, Ekaterina Pleska, Chaquira Malunda, Sara Harbi Sukur, Nawal Mallick, Sebuhi Abdullazade, Hatim Shabir Hatim Ali, Anne Pernille, Kusam Nangle, Mahima Ghosh, Sümeyye Muhammed, Bolot Kencekulov, Muhammed Ümit Garip, Sevinç Gaffarova, Daniel Xaverius Sagala, Abdussamed Nazar, Xorda Kaliqi, Abay Magauiyanov, Övezmurat Altıyev, Al Amın Al Samıur Ashısh, Mircafer Mesimzade, Reşid Seyidov, Niyameddin Allahverdiyev, Sedef Budaqova, Tessa Septiadi, Ryan Muhammad Daris, Yahya Syauqi Asysyahid, Rudy Syalam, Anugrah Ugga Praceka, Nadhifan Dzulfahmi, Riski Setyo Wibowo, Alifiandy Naufal Rafii, Humam Ari Wahyudin, Dion Prabu Septa Bima, Deisy Paulo, Cleide Dias, Bela Berimbau, Dara Mbanze, Jessica Tembe, Angel Lazaro, Thandi Nguluve, Alice Maieca, Shaneila Magul ve Elchimila Magul adlı öğrenciler, birbirinden güzel şarkı ve şiirleriyle stadyumu tıka basa dolduranlara coşkulu bir gece yaşattı. Halk oyunlarıyla coşan kalabalık, merhum sanatçılar Barış Manço ve Cem Karaca'nın düet görüntülerine eşlik eden öğrencilerin performansıyla duygulandı. Program, vatandaşlarla öğrencilerin birlikte söylediği olimpiyat şarkısı ve havai fişek gösterisiyle sona erdi. CİHAN