Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guanzhou şehrinde ve Hong Kong’da düzenlenen fuarlarda çeşitli sektörlerde araştırma gerçekleştirdiklerini belirtti.
Fuarlardaki incelemelerin ardından açıklama yapan Başkan Necdet Özer, heyet olarak ilk etapta Hong Kong Promosyon ve Hong Kong Paketleme Ambalaj-Baskı Fuarı’nı, ardından da Canton Fuarı’nda incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Bu yıl 27.’si düzenlenen ve dünyanın bu alanda önde gelen fuarlarından biri olan Hong Kong Hediyelik Eşya ve Promosyon Ürünleri Fuarı’nda Denizlili bir etiket firmasının stant açtığını, bunun da kendilerini gururlandırdığını ifade eden Başkan Özer, “Denizlili bir girişimcimizin şehrimizden 10 bin kilometre uzaktaki bu fuara katılıp stant açarak ilimizi temsil etmesi girişimcilik ruhumuzun bir kanıtıydı.” dedi.
Ayrıca 1957 yılından bu yana düzenlenen, dünyanın en büyük fuarlarından biri olan ve Çin’in üretip ihraç ettiği 100 binden fazla ürünün sergilendiği Guanzhou şehrindeki Çin İhraç ve İthal Malları Fuarı’nın birçok sektörü bünyesinde bulundurması yönünden muhakkak incelenmesi gerektiğini dile getiren Özer, “Gezimiz esnasında Çin’de, her kalite malın bulunabildiğini ve dünya devi yüzlerce tanınmış firmanın üretim yaptırdığını gördük. Dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise şu oldu. Bugüne kadar ticarette rakip ve hatta tehdit olarak gördüğümüz Çin’de, asgari ücretin 400 dolar civarına yaklaşarak büyük bir pazar haline dönüştüğünü ve artık bu dev üretken ülkeye mal satmanın mümkün olduğunu gördük.” şeklinde konuştu.
Türk tekstil firmalarının hakim olduğu Avrupa ülkelerine bir ayı aşan mal temin etme süresi dolayısıyla Çinli firmaların bu pazarlara giriş yapmalarının Türkiye’ye göre daha zor olduğunu anlatan Özer, “En büyük avantajımızın, Avrupa’ya yakınlığımız olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Ancak her şeye rağmen Denizli olarak kalitemizden taviz vermeden üretimlerimize devam etmeliyiz. Çin’in varlığını kabul edip, mevcut pazarlarımızı kalitemiz ile koruyabileceğimizi de unutmamamız gerekmektedir.” dedi.  
Özer, büyük bir ekonomi olan Çin ile girişimci ve işadamlarının her sektörde mutlaka tanışması, bu bölgede incelemelerde bulunması gerektiğini ifade ederek, “Sonuç olarak inceleme gezisinin tüm katılımcılar yönünden yararlı geçtiğini söylemek mümkün.  İhracatçı yapıda bir il olduğumuzu unutmadan, daha önceki yıllarda ifade ettiğimiz gibi, Çin’i rakip olarak değil, ortak veya potansiyel bir pazar olarak görmemiz gerekir. Ancak var olan sektörlerimizde Çin’in de varlığını kabul edip, bu bilinçte olmalıyız.” diye konuştu.  
Bir yandan Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 164 ülkesine ürün satan Denizli’nin ağırlıklı olarak Çin’i de işin içine koyarak yoluna devam etmesi gerektiğine işaret eden Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü 1,5 milyarlık nüfusuyla Türkiye’nin 20 misli olan Çin, aynı zamanda neredeyse Türkiye nüfusunun iki misli büyüklükteki çok zengin alıcı bir kesimin bulunduğunu da bilerek hareket etmek gerekir. Bu sayede ilimizin ve ülkemizin ihracat potansiyeli daha da artacak,  bugüne kadar dış pazarlara açılma noktasında yapmış olduğumuz çalışmalar boşa gitmemiş olacaktır.”