Denizli yöresine has; Dolapçı, Azman, Tokur ve Katal adlı dört güvercin ırkı koruma altına alınıyor.
Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Ladik Güvercin Kültürü Derneği'nin kurucuları ile Çamlık Hayal Kahvesi'nde bir araya gelerek yetiştiricilerin problemlerini görüştü. Toplantıya güvercin yetiştiricilerinden İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Denizli Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün ile Denizli Ticaret Odası Meclis Üyesi İskender Damgacı da katıldı. Toplantıda Denizli güvercini ırklarının genlerinin korunması için yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Kendisinin de çocukluğundan beri iyi bir güvercin yetiştiricisi olduğunu, Denizli güvercinlerini çok iyi tanıdığını ifade eden Genel Sekreter Oklu, "Denizli İl Özel İdaresi olarak, 5 Yıllık Stratejik Plan içerisinde Denizli horozu gibi Denizli güvercinlerinin de gen kaynaklarını korumada kararlıyız. Bu kapsamda yapılacak çalışmalara Denizli İl Özel İdaresi olarak destek olacağız. Denizli güvercinlerinin tescillerinin yapılması için çalışacağız.” dedi.

Yıllardan beri Denizlili güvercin yetiştiricilerinin derlemiş olduğu bilgi ve belgelerin artık kitaplaştırılması gerektiğini dile getiren Oklu, kitabın düzenlemesi ve basımını Denizli İl Özel İdaresi olarak üstlenebileceklerini ifade etti. Denizli'de kaliteli ve ırk özelliklerini koruma amaçlı yetiştiricilik yapılması için ilk aşamada 10 adet pilot güvercinlik seçileceğini; yem, aşı, ilaç desteği sağlanacaklarını vurgulayan Oklu, seçilecek güvercinliklerin başta hijyen olmak üzere standartlara uygun olmasını beklediklerini söyledi. Oklu, proje kapsamında seçilecek pilot güvercinliklerde Dolapçı, Azman (Denizli Bangosu)Tokur ve Katal ırklarından yalnızca birinin yetiştirilmesini istediklerini ve pilot güvercinliklerin iki aylık periyotlar halinde denetleneceğini vurguladı.

Denizli'de güzel, temiz ve kapalı bir mekânı olan bir güvercin pazarının bulunmadığı ifade eden Oklu, “Mevcut pazara aileler pazar günleri çocukları ile birlikte gidiyor. Ancak ortamı hiç güzel değil. Belediyemizin desteği ile ailelerimizin çocukları ile birlikte gezebileceği, değişik güvercin ve hayvan ırklarının da sergileneceği, temiz, veteriner kontrollü bir mekanın oluşturulması konusunda hep birlikte çalışma yapmamız gerekiyor.” diye konuştu