Türkçeyi tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 5.si gerçekleşecek Türkçevizyon Müzik Festivali’ne Denizli hazır. Bu yıl 22 ülkeden 22 sanatçının katılacağı 10-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Türkçevizyon Müzik Festivali’nin tanıtımını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı. Zeybekci, Türkçeyi daha iyi tanıtmak ve yaygınlaştırmak adına festivalin gelecekte bir yarışma olması hedefinde olduklarını açıkladı. 

 Denizli Belediyesi, Denizli Valiliği ve TRT işbirliğiyle bu yıl 5’ncisi   düzenlenecek Türkçe Sözlü Müzik Festivali "Türkçevizyon" başlıyor.

10-13 Eylül tarihleri arasında gerekleşecek olan Türkçevizyon için Arnavutluk, Azerbaycan, Avusturya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Gürcistan, Gürcistan, Karadağ,  Kazakistan, Irak (Kerkük), Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs, Macaristan, Makedonya, Moldava Cumhuriyeti Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi, Özbekistan, Romanya, Rusya, Tataristan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti,  Yunanistan'dan ve Türkmenistan’dan 22 sanatçı katılıyor. Festivalin 13 Eylül’de Pamukkale Antik Tiyatro’da yapılacağı ana gala programı haricindeki İncilipınar, Delikliçınar Meydanı, Açık Hava Tiyatrosu’nda TRT sanatçıları konserler verecek. Gala gecesinde ise Türkiye’yi Rafet El Roman temsil edecek.

 

TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Festivalin Çamlık Ofis’te gerçekleşen tanıtım toplantısına ise, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzereVali Abdülkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Denizli Ak Parti Milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar ile çok sayıda protokol üyesi isim katıldı. 

FESTİVAL COŞKUSU BÜYÜK OLACAK

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, 22 ülkeden 22 sanatçının Türkçe’nin tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Türkçe şarkı söylediği festivalin TRT’nin dışında sanatçıların katıldığı 8 ülkede de canlı, diğer ülkelerde ise banttan yayınlanacağını açıkladı.

Hieropolis’teki tarihi tiyatronun görkemli atmosferinde muhteşem bir gala gecesinin Türkiye’yi ve 22 ülkeyi beklediğini belirten Şahin, “Tarihi atmosferde bu yıl farklı ışık gösterileriyle rüya gibi bir organizasyon hazırlandı. Türkçevizyon artık Denizli’nin olmuştur. Ülkelerinde popüler 22 sanatçı şarkılarına Türkçe seslendirecek. Biz gelen sanatçılarımızın kendi ülkelerinde de Türkçe şarkı söylemesini istiyoruz. Bu nedenle gelen sanatçılarımızın profesyonel ve kendi ülkelerinin en iyi sanatçıları olmasını istedik” dedi.

 

HEDEFİMİZ YARIŞMA OLMASI

Belediye başkanlığı döneminde böylesi güzel bir etkinliğin başladığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkçe’nin tanıtımı, yaygınlaşması açısından Denizli’de yapılan Türkçevizyon’un büyük önem taşıdığını açıkladı. Zeybekci, Türkçevizyon ile ilgili şunları söyledi, “Yaşadığımız bu kültür coğrafyasında, aynı dileri konuştuğumuz, aynı kültürleri paylaştığımız bu coğrafyada  neden böyle bir müzik festivali olmasın  diye yola çıktık. Bu bölgede müzik ortak paydasında buluştuğumuz bir etkinlik ortaya çıktı. Türkçevizyon’un vatanı da Denizli oldu. Denizli sahip çıktığı süreçte de böyle olacak. Denizli tarihi dokusu, doğal güzellikleri açısından da böylesi bir etkinliğe yer olabilecek nadir yerlerden. Ancak bizim hedeflerimizden birisi festivalimizini, bu coğrafyada Türkçe ortak temasında buluşacağı bir yarışmaya dönüşmesi. Bunu da inşallah gerçekleştiririz. Festivalimizin coşkusuna herkesin ortak olmasını istiyoruz. 2015 Türkçevizyon’un hayırlı olmasını temenni ediyorum. ” dedi.