Denizli'de 45 bin kişinin müracaat ettiği yarışmaya il merkezinde 20 ilçelerde 39 okulda yapılan sınava 35 bin kişi katıldı. ÖSYM’nin yaptığı sınavların tersine yetişkinlerin sınavında içerde veliler ter dökerken çocukları bahçeden heyecanla onları bekledi.

Yarışmada 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler, Rahime Kaya'nın yazdığı, 'Efendiler Efendisi Hazreti Muhammed (SAV), 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri Osman Keskioğlu'nun 'Siyer-i Nebi', yetişkinler ise Ümit Kesmez'in 'Efendimiz'in Nurlu Hayatı' adlı kitaplarından sınava alındı. Sınavda 2 bin 200 gönüllü gözetmen görev yaptı. 63 sorudan oluşan sınava 70 dakika süre verildi. Her soru aynı puan değerinde olmadığı standart sapma uygulandığı sınav ortaokullar için dört seçenekli test, liseli ve yetişkin yarışmacılar için beş seçenekli test şeklinde yapıldı.

Sınava ağırlıklı olarak gençlerin katıldığı gözlenirken az da olsa ileri yaşta bulunan kişilerde sınav heyecanı yaşadı.

Yarışmayla ilgili bilgi veren DEGDER Başkanı Aydın Karaca, yaklaşık 45 bin kişinin başvuru yaptığını, 35 binin üzerinde katılımın olduğunu söyledi. Karaca, “İki aydır bu sınavla ilgili hazırlıklar devam ediyordu. Sınav katılım yönüyle de ilgi yönüyle de çok başarılı geçti. Hem kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, Efendimizin hayatıyla ilgili bir kitabın okutulması söz konusu olunca çok büyük rağbet gösterildi.” dedi.

Sınava giren kişiler genelde soruların zor olduğundan yakındı. Hatice Vural, “Kolay değildi. Sonuç itibarıyla okumuş olduk. İsimler baya karıştı ezberleme işiyle uğraşmadığımız için. Ama güzeldi bilmediğimiz bir çok şeyi öğrenmiş olduk. Heyecanı yaşamış olduk.” derken Muhammet Okumuş da “Sınav biraz zordu sanki. Sorular gayet ince hazırlanmış. Bence biraz daha kolay olabilirdi. Ödüller güzel ama sorular biraz zor.” diye konuştu.

İsmail Akyol, Denizli’de bu yarışma vesileyle hem öğrenciler hem de kendilerinin Peygamber Efendimiz(S.A.V.) hayatını tekrar okuyup hatırladıklarını, Sümeyra Avşar da sınavının çok güzel geçtiğini ifade etti.

Sınavda Recep ve Ramazan ayında yapılan seferlerle ilgili soruların kendisine zor geldiğini belirten İbrahim Çatal, ama yine de 60 civarında net çıkarabileceğini iddia etti. Sınavı zor bulanlardan Özlem Yörük ise çok detaylı soru sorulmasından yakındı; “Ama en azından böyle bir olaya vesile olduğu için bu işte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ben bugüne kadar şunu itiraf edebilirim bir kez olsun elime alıp böyle bir hayat kitabını okumamıştım. Bu sınavda dereceye girmem önemli değil. Bu kitabı okumak bile bana çok büyük şeyler kazandırdı.”

Sınavdan ziyade kitap okumanın önemli olduğunu vurgulayan Adem Türker de “Allah Resulunun hayatını ve onun yaşantısını öğrenip kendimizi o şekilde bir hayat sürmek için güzel bir şey.  Derece yapmayı ümit ediyoruz, kaderde ne varsa o olur mühim olan kitap okumak.“ dedi.

Reyhan Erdinç ise şunları kaydetti: “Faydaları sebebiyle hazırlayanlara özellikle teşekkür ediyorum. Bu vesileyle okumuş öğrenmiş olduk. Sınav tabiî ki çok ayrıntılıydı. Çok daha dikkatli okumak gerekiyordu. Ama her şeye rağmen girmek bile yeterdi. Yapılması her şeyden daha güzeldi bence. Devletin sınavlarından sonra böyle bu kadar manalı bir sınava girmemiştim. Benim için güzel bir tecrübe oldu.”